Cikk megosztása
Csehországban mindenhol jó a csapolt sör. Legyen szó egy elegáns szálloda bárjáról, egy füstös kiskocsmáról vagy egy fesztiválról, a csapolásra mindenhol hatalmas figyelmet fordítanak. A Pilsner Urquellnek például hivatalos sörmesterei is vannak, akik a világot járva oktatják a csaposokat a megfelelő technikákról.
A sört mindig hűtött, öblített pohárba töltik, háromféleképpen:
Na Dvakrát (Ropogós)
Ez a csapolás tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel a sör lassabb _ fogyasztásra is tökéletesen alkalmas. Ezt választják többnyire étkezesek mellé. Az erős szénsavasság frissítően hat az intenzív, vagy fűszeres ételek kísérőjeként. Ilyenkor a sört csapolják először, és a habbal zárják a végén.
Hladinka (Selymes)
A csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd az alá érkezik a sör. Ezt a technikát a társasági összejövetelekkor, vagy az étkezések előtt használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez.
Mliko (Tej)
Egy korsó, tele nedves habbal, amelynek meglepően édes íze van. A Mliko csápolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor, desszertekhez vagy a nap végén szokták alkalmazni.