fbpx

Egy pillanat alatt levesz a lábadról dobozos söreivel a Kecskeméti Sörmanufaktúra!

Írta: Knap Gábor

2021-06-22 | 10:34 Magazin

Nagy változásokon esett át az elmúlt hónapokban Kecskemét 2016-óta működő kisüzemi sörfőzdéje. A Kecskeméti Sörmanufaktúránál új összetételű csapat, üveg helyett immár dobozba kerülő, vagány megjelenésű sörök jelzik egy új időszak kezdetét.

A Kecskeméti Sörmanufaktúra öt évvel ezelőtti indulásakor az egykori, hetényi Blonder sörfőzde berendezéseit vette meg, és alakította át. Leginkább a cseh pilzenire koncentráltak, és annak a készítésére optimalizálták a főzdét.

A tulajdonosok egyébként nem foglalkoztak korábban sörrel, akkoriban még vendéglátással sem. Az pedig, hogy a szerelemprojektként induló Kecskeméti Sörmanufaktúra kezdetei épp egybe estek a magyar kisüzemi sörforradalom felpörgésével, a szerencsének köszönhető. Az első főzetek még egy garázsban készültek, miközben már javában folyt a saját igényeknek megfelelő üzem kialakítása.

A kezdetekben rövid szavatosságú idejű söreikkel csak szűkebb körben találkozhattak a Kecskemét környéki fogyasztók, inkább fesztiválokon értékesítették őket, majd 2019-ben megnyitották saját sörházukat Kecskemét Szolnokihegy tanya részén, ahol minden nap kóstolhatók a friss kecskeméti sörök. Melléjük pedig nagyon széles hamburgerkínálatot tudnak felmutatni, amelyek közül az egyik legjobb természetesen a Beerburger, amiben sörben pácolt tépett sertéshús is van!

Viszlát üvegpalack!

Az új, dobozos termékeik dizájnere maga Gönczi Gergő alapító volt, aki érzésem szerint hibátlan munkát tett le az asztalra a fekete-fehér mintás arculattal, amelyek egyáltalán nem simulnak bele egy olyan polcon sem a kínálatba, ahol több magyar sörfőzde szortimentjéből kell kitűnni.

Az új megjelenéssel ők is elégedettek, olyannyira, hogy a jövőben már csak dobozos sörökkel lesznek jelen a piacon. De nem csak a megjelenés újult meg, a sörök is egyre megbízhatóbb minőségűek, köszönhetően, Damásdi Gergő sörfőzőmesternek és a visszajelzések alapján, folyamatosan alakítgatott recepteknek, illetve a tavaly beszerzett új malátaroppantónak, valamint az ugyancsak új tartályoknak, hordómosó- és hordótöltő berendezésnek.

Az új sörök közül egy pilsnert, egy IPA-t, egy NEAPA-t és egy bajor búzasört kaptunk kóstolásra Kecskemétről. Mind a négy doboz 0,44 literes, elegáns megjelenésű. A bajor búza klasszikus, 5 százalékos főzet, amelyben szépen jönnek a búzasörökre jellemző banános, észeres jegyek.

A NEAPA nem különösebben elterjedt fajta, egy NEIPA jegyeit hozza, de csak 5,6 százalék alkohollal, amely nyáron nagyon előnyös tulajdonság! A komlókat pedig nem csak a hidegkomlózóval adják hozzá, hanem „hop teaként”, vagyis forró vízben áztatva is, így szépen kijönnek az aromák, de a keserűség nem. Kellemes!

A Kecskeméti IPA a könnyedebb irányból közelíti meg az india pale ale kérdést, 6,3 százalékos alkohollal, nem lehengerlő komlóorgiával, de az 50-es IBU jelzi, hogy azért nem is egy túlságosan visszafogott darab!

Végül pedig itt a Bohemian Pilsner, amelyet kétszeres dekokciós eljárással készítenek, hogy minél inkább hasonlítson egy klasszikus cseh pilzenire! Kellemesen malátás, miközben a megfelelő komlóhasználat szépen fűszerezi. Egy kis Csehország Bács-Kiskunban!

Keresd te is a helyit!

Az új szortimenttel a Kecskeméti Sörmanufaktúra szeretne a szűkebb környezetén túl országosan is megjelenni, a rendezvények mellett felbukkanni a kis- és nagykereskedelmi egységekben is. Gönczi Gergő elmondta, hogy épp az volt az új arculattal a céljuk, hogy feltűnőek tudjanak majd lenni a termékek a polcon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Eközben persze továbbra is a helyi vendégkörre és fogyasztókra koncentrálnak, hiszen tapasztalataik szerint elindult az a folyamat, hogy a fogyasztók tudatosan keresik a helyi söröket, így ők is több és több kecskeméti és környékbeli étterembe szállítanak, ahol újabb vendégeket tudnak megszólítani.

Ha te is megkóstolnád a Kecskeméti Sörmanufaktúra söreit, legegyszerűbben a webshopból rendelve tudod megtenni, de ha éppen Kecskeméten jársz, javasoljuk, hogy nézz be a Sörházba is, ahol nem csak a helyszínen fogyasztva, egy jó hamburger mellé tudod kérni a söröket, hanem dobozban, sőt, frissen csapolva, PET palackban is magaddal viheted őket!

(x)