fbpx

Egy ideális világban minden benzinkút ilyen lenne!

Írta: Knap Gábor

2024-07-25 | 13:04 Magazin

A gerillák is elkezdték már belakni a tavasszal nyílt Csupor Craft Beer sörfőzdét, ahol nem csak a korábban jónéhány díjat bezsebelt Tántorgó ParIPA éledt újjá: új Csupor főzetek és kollabok is érkeznek hamarosan.

Csupor Craft Beer

Hatvan központjából Csány felé indulva lehetetlen elvéteni az új Csupor sörfőzdét, hiszen egy néhány éve bezárt benzinkútban rendezték be. Az egyik helyiségben az üzem, a másikban a sörcsapok kaptak helyet, ahová pedig néhány éve még tankolni álltak be az autók, oda most a vendégek érkeznek frissíteni.

A főzde hangulata fantasztikus, már csak a szokatlan helyszínválasztás miatt is. A benzinkút szürkeségét rengeteg növény enyhíti, a szomszédos mezőn jókora nyulak ugrálnak (ki emlékszik a Csupor Bunny HOP sörére?) esténként pedig őzek hűsölnek a közeli fák alatt.

A kis főzde kapacitása havi 8000 liter: 8 db ezer literes tartály lett elhelyezve a kút épületében, a főzőház pedig 500 literes. Ilyen adottságokkal nem csoda, hogy már számos gerillafőző rálelt a hatvani üzemre, ezek a méretek az ő számukra is ideálisak.

Thrash Lágerből fogy a legtöbb

A sörök egyelőre csapolt formában érhetőek el, illetve hordóban, de hamarosan megkezdődik majd a dobozolás is. Az a terv, hogy nálunk minden fél literes dobozban lesz. Már csak azért is, mert a csomagolás a legdrágább. Mi pedig inkább sört szeretnénk árulni, nem pedig csomagolóanyagot – mondja Csupor Marci.

A jelenlegi kínálat állandó eleme a Thrash Láger, egy német pils, viszont komlósabb mint az megszokott. Alkoholtartalma csekély, mindössze 4,8 százalék, szóval szuper nyári partysör.

A HatMangó egy mangós savanyú, Berliner Weisse alapon. Nagyon könnyed, szinte alig érezni a testet, cserébe roppant gyümölcsös, de pillanatra sem az édes, eltelítő gyümölcsáradattal. A környék már imádja, úgy fest, folyamatosan kell főzni a jövőben.

Természetesen nem maradhat el a Tántorgó ParIPA sem, Csupor korábbi ikonikus söre. Vörös IPA, rengeteg komlóval és ha lehet még több karamellás-malátás ízzel. Épp olyan, mint amikor érmet hozott az Alltech Craft Brews & Food Fair versenyről.

Nagytesónak pedig ott van a 120 DIPA, egy világosabb, keményebb dupla IPA, a maga 8,5 százalékos alkoholtartalmával. Igazi nyári főzet (nem).

Jönnek a kollabok és a főzdebulik

A főzde kis taproomjában jelenleg négy csap működik, de hamarosan meglesznek az újak, a tervek szerint kétszer ennyi lesz. Hat saját, egy vendégsörrel és egy szódával működnek majd.

Csupor Marci szerint a kínálatban tuti marad a Thrash Láger, rendszeresen lesz ParIPA és úgy fest HatMangó is. Jön a ThermoStout, de rengeteg az új ötlet és recept, amelyeket szeretnének végre kipróbálni. A minap az Etyeki Sörmanufaktúrával kollaboztak, és hamarosan a Tacet vendégeskedik náluk.

Mindeközben a sörfőzde szépen lassan Hatvan társasági életében is egyre nagyobb szerepet kap. Tartottak már – és terveznek a jövőben is – házisörfőző workshopot, augusztus 10-én jön az I. Hatvani Csupor Sörpiknik, másnap pedig termelői piac lesz az egykori kút, mára napelemekkel borított tetejének árnyékában.