Cikk megosztása
Pillanatok alatt megtelt nevezőkkel az I. Altbier Házisörfőző Verseny, amely november 30-án lesz a KEG Sörművházban. Ezek szerint – annak ellenére, hogy alig találni magyar készítésű altbiert –, jelentős rajongótábora van a házisörfőzők között. Merczel Tamással beszéltük át azt, amit a típusról tudni érdemes.
Az I. Altbier Házisörfőző Versenyt a Sörgarázs szervezi, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület szakmai támogatásával, a céljuk pedig ennek a német sörstílusnak a magyarországi megismertetése.
Az Altbier-t egyértelműen Düsseldorfhoz szokás kötni, de jellemző a stílus a város környékére is. A mai értelemben vett modern Altbier valamikor a XIX. század elején, középen alakult ki a nagy sörfőzdék/sörházak megjelenésével – összegzi a helyzetet Merczel Tamás, a Sörgarázs alapítója.
A BCJP 2021-es leírása szerint a sörtípust a XIX. században fejlesztették ki Düsseldorfban, ászok technikát használva, hogy versenyre keljenek az láger sörökkel. A korábbi régi német stílusoknak nincs kapcsolódásuk a modern Altbierekhez.

Az ipari forradalom elhozta a hűtőrendszerek bevezetését, amelyek óriási mértékben segítették elő a láger sörök térhódítását az egész világon. Erre a változásra volt Düsseldorf válasza az Albier. Ahogy a neve is mutatja: Alt azaz „régi”, amely az erjesztés hagyományos, régi módjára (felsőerjesztés) utal. Ezt kombinálták a láger sörökre jellemző hidegebb és hosszabb ászokolási idővel. Ezért is nevezik az Altbiert gyakran hibrid sörnek.
Düsseldorfban ne is kérj mást!
Ha Düsseldorfban bemész egy kocsmába és kérsz egy sört akkor alapértelmezetten Altbiert fognak csapolni – mondja Tamás. És nagyon büszkék is rá, szóval érdemes rendelésnél ennél maradni, és véletlenül sem rámenni a szomszédos nagyváros, Köln saját sörére, a Kölschre, hiszen megy a természetes rivalizálás a két típus között, miközben a két sör fogyasztási szokásai meglehetősen hasonlók.

Általában a pincér jár-kel egy teli, kör alakú tálcával és ha valakinek üres a pohara, letesz elé egy újabbat. Az elfogyasztott sörök számát alátéten strigulázzák. Eközben pedig az Altbier pohara is hasonló mint a Kölsch-é: 0,2, 0,3 vagy 0,4 literes csőpoharakban szervírozzák.
A legjobb kombináció?
Az Altbier borostyánszínű sör, amely – Tamás szerint – a felső és az alsó erjesztés legjobb tulajdonságait együtt hordozza: könnyen iható, nagyon kiegyensúlyozott stílusú sör, amely hagyományos alapanyagokból készül. Nincsen benne semmi tolakodó, minden nagyon egyszerű és érthető. Eközben pedig sötétebb, mint a sima lágerek és ale-ek többsége, de ettől csak izgalmasabb!
Altbierre Magyarországon kevés példát találni. Az egyik legjobb egyértelműen a Tacet Die Walküre-je, aztán ott van a Thomas Menner 1701 Altbier, és időnként a Gurinál is megtalálható a típus, Melange néven. Néhányan emlékezhetnek a Horizont Brewing Günther von Düsseldorf sörére, amely ugyancsak nagyszerű volt – hátha készül belőle még a jövőben, és beugorhat az egykori Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy tétele is, amely 2013-ban harmadik lett a Házisörfőzők Nemzetközi versenyén, Altbier kategóriában.
A november 30-án esedékes verseny tehát már teltházas, azaz újabb nevezéseket már nem várnak, viszont aki nem nevezett, azt is szívesen várják a KEG-ben, ahol lesz egy előadás is az Altbierről!
A verseny weboldala itt érhető el a Facebook eserményhez pedig ide kattints!