A költségek rendkívüli növekedésére panaszkodik a francia sörszövetség. A Brasseurs de France a termékek forgalmazásának segítését és energiaár kedvezményeket is kér a kormánytól.
A Brasseurs de France közleményt adott ki, amelyben a sör gyártási költségeinek növekedésére hívják fel a döntéshozók figyelmét. A dokumentumban az áll, hogy a teljes termelés költségei emelkedtek az utóbbi években, beleértve az alapanyagokat, a csomagolást, az energiát és a logisztikát is.
A szervezet úgy fogalmaz, hogy a jelenlegi helyzet aggasztóbb, mint a Covid válság volt, amely egyébként jelentősen meggyengítette az ágazatot.
Jelenleg a villany és a gáz ára állítja a legnagyobb nehézségek elé a sörfőzdéket, ráadásul ez a teljes ellátási láncra hatással van, beleértve a malátagyártókat, vagy az üveggyárakat is. Ha pedig ez nem lenne elég ok az aggodalomra, folyamatos az alapanyaghiánytól való félelem.
A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a francia sörgyárak az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre, csökkentették a szén-dioxid kibocsátásukat, optimalizálták a vízgazdálkodást, igyekeztek környezettudatosan működni és mindeközben még termékinnováltak is.
Franciaországban közel 2500 sörfőzde működik, amivel a szervezet szerint ők Európa sörfőző nemzete. Ahhoz azonban, hogy az ágazat a francia agrár-élelmiszeripar zászlóshajója maradhasson, támogatásra van szükség – írják.
Kérik, hogy a kormányzat vegye figyelembe az agrár-élelmiszeripari sajátosságokat, alakítsanak ki ún. „díjpajzsot” az energiaárak mérséklésére, mérettől és termelési kapacitástól függetlenül, segítség a sörök forgalmazását és az energiafelhasználás optimalizálását.
A francia sörszövetséget 1878-ban alapították, és szinte mindegyik, az országban működő főzde a tagja, tehát egyszerre fogja össze a kisüzemi és az ipari gyárakat. Franciaországban a sörágazat a Brasseurs de France szerint 130 000 munkahelyet teremt és 15 milliárd eurós összforgalmat bonyolít le.