Cikk megosztása
Ismét növekszik a sörtermelés és fogyasztás az Európai Unióban – derül ki az European Beer Trends jelentésből. Több a főzde, a Brewers of Europe szerint pedig a jövő sosem volt ilyen fényes.
A Covid után újra nő a sörtermelés és a fogyasztás is az EU-ban. Már majdnem eléri a 2019-es szintet. Az European Beer Trends kiadványt Brüsszelben mutatták be, a Beer Serves Europe gálán. Az anyagban az szerepel, hogy a söreladások 2022-ben 313 millió hektoliterre emelkedtek Európában a 2021-es 301 millió hektoliterről. (A járvány előtt, 2019-ben 322 millió hektoliter volt, lassan meglesz az is.)
2022-ben mintegy 358 millió hektoliter sört készítettek az EU sörfőzdéi, ami ugyancsak több mint a 2021-es 344 millió és a 2020-as 342 millió.
Az aktív sörfőzdék száma is emelkedett: az EU-ban a 2021-es 9500-ról 2022-re 9680-ra nőtt. Ez még mindig nagyon messze van az elmúlt évtized végi növekedéstől, amikor kábé ezer főzde nyílt évente, de a trend megint pozitív.
A Brewers of Europe-tól Simon Spillane azt mondta, hogy a gyártók most erősebbek mint valaha. „Olyan jövőbe tekintünk, ahol egyre nagyobb a választék a sörstílusok és ízek, valamint az alkoholmentes és alacsonyabb alkoholtartalmú sörök terén” – fogalmazott.
A jelentés szerint a nehézségek ellenére a sörpiac a fellendülés felé halad, és minden eddiginél változatosabb sörválasztékkal épül újjá. Nagy szerepet kapnak benne az alkoholmentes sörök, amelyek mára az európai sörpiac több mint 5 százalékát teszik ki.
A rendezvényen az Európai Parlament Sörklubjának elnöke, Ivan Štefanec EP-képviselő azt mondta, hogy a sör 2,6 millió közvetlen munkahelyet biztosít az unióban, és minden sörgyári álláshoz további 16 munkahely kapcsolódik a különféle iparágakban.