Cikk megosztása
Egy West Coast IPA-val jelentkezett be a Vandál Brewing, amely egy martonvásári minifőzde (lesz). Lengyel Péter alapítóval a főzdenyitásról, tervekről és arról beszélgettünk, mi vitte rá arra, hogy saját branddel vágjon neki a sör világának.
Nemrég jelent meg az első söröd, ami egy West Coast IPA, és a HopTopnál készült. Meséld el kérlek, hogyan kerültél a sörfőzés közelébe, és hogyan jutottál arra, hogy gerilla brandet alapítasz!
Középiskolás srácként, azzal egy időben, hogy a sört megszerettem, kezdett el foglalkoztatni a dolog először, hogy sört készítsek. Utánaolvastam, és persze szörnyen bonyolultnak tűnt elsőre, így jegeltem a dolgot jó darabig. Arról nem is beszélve, hogy ekkortájt vettem át a kis szőlőültetvényünk művelését, amelyet előttem a nagypapám, majd őutána az édesapám csinált, és szép lassan én is beletanultam, és egyre több, végül szinte minden feladatot átvettem, és én csináltam mindent a permetezéstől elkezdve a metszésen, hajtásválogatáson át egészen a szüret megszervezéséig és lebonyolításáig, a bor elkészítéséről nem is beszélve. Végül pedig a késztermék elfogyasztása is szerencsére zömében rám maradt, már az egyetemi évek alatt, amiben persze a barátok sem voltak restek segíteni. 🙂 🙂 🙂
Aztán szép lassan a sör is bekúszott a képbe, egyre hátrébb szorítva a bort. Elkezdtem barátkozni a számomra új stílusokkal, nemzetközi nagyüzemi és magyar kisüzemi söröket egyre gyakrabban kóstoltam, és tanultam, egyre igényesebb lettem a sörválasztás terén. Egyszer aztán jött a bumm, nincs mese, saját sört kell csinálni, össze is dugtuk a fejünket egy jó barátommal, utánaolvastunk, megalkottuk az első recept tervet, bevásároltunk, lefőztük a már említett szőlőültetvény pincéjében. Egy belga típusú amber ale lett az eredmény, amelyre máig úgy emlékezünk vissza, mint az elsőre, az igazira…
Sörfőzés sörfőzést követett, sokat tanultam az internetről, kialakult egy hobbi, és készült sok-sok otthoni sör. Egy dolog zavart csak az otthoni sörfőzésben: hogy a végeredmény nagyon gyorsan elfogy… Azt gondolom hogy a mai magyar menő kisüzemi sörfőzőkből egész sokan így kezdték, előbb otthon, aztán gerilla módon végül főzdenyitás. Szóval a gerilla brand alapításában láttam a következő lépést a majdani célhoz, a saját főzdenyitáshoz.
Szóval nem gerillaként szeretnél megöregedni… 🙂
Tervben van a saját főzde. Sőt, el is kezdtük az építkezést Martonvásáron, a tervek szerint két-három éven belül lesz kész a sörfőzdénk. Az addig hátra levő időben gerillaként szeretnék megedződni, felkészülni, az alapszortimentet kialakítani, hogy az alapsörök készen legyenek a főzdenyitásra.
De akkor a Vandál nem egyszemélyes projekt…
Ez egy bonyolult kérdés… Egyszemélyes a projekt, abban a tekintetben hogy az álmomat én igyekszem valóra váltani, többszemélyes abban hogy ebben rengeteget segít a családom, a feleségem, az apám, a tesóim, és rajtuk kívül barátok is besegítenek.
Állatorvos vagyok, 2017-ben végeztem, tejelő tehenészetekben dolgoztam és dolgozom azóta is. Az egyetem alatt kezdtem el tudatosan arra készülni, hogy az állatorvosi hivatásomat és a sörfőző hobbimat is lehetőleg nap mint nap ápoljam az egyetem befejezése után, ehhez igyekszem tartani magamat. Feleségemmel és fél éves kisfiammal Martonvásáron élünk, egyébként a fentebb már említett szőlőbirtokon.
Miért pont egy West Coast IPA lett az első söröd, ami megjelent?
A trendek jönnek-mennek, de a west coast IPA marad… Én így látom, nekem ez a kedvenc stílusom, sok van belőle a piacon, jók is vannak köztük bőven, de igény is van rá! Mára szerintem a kézműves berkekben az IPA lett egy afféle alapsör, bemész egy helyre, ránézel a csaplistára, a tekinteted elvész a sok ízesített és savanyított és/vagy gyümölcsös, vagy éppen magas alkohol tartalmú sör között, rájössz hogy csak egy jó sört akarsz, és bevágsz egy IPA-t. Maga a west coast stílus szerintem nagyon sokféle lehet, elképzelhető az is hogy egy helyen 4-5 féle ilyen van csapon, összekóstolod őket és nagy különbségeket tapasztalsz. Szóval egyáltalán nem lerágott csont, sőt egy biztos pont, és egy nagyon színes sörtípus.
Hogyan született a recept?
A receptet otthon kísérleteztem ki, de át kellett természetesen dolgozni üzemi körülményekre, ebben segítettek a HopTop sörfőzői. A sztorija csak annyi, hogy a komlót akartam megmutatni, abból is főleg napjaink egyik nagyon népszerű fajtáját, a Mosaic-ot. Nagyon kedvelem a trópusi gyümölcsös aromáját. A malátaprofilt szándékosan úgy alakítottam ki hogy a végeredmény egy világos-világosabb színű sör legyen, a malátásság visszafogott legyen, hogy minél inkább kijöjjenek a komló illatok, és a sört amennyire csak lehet szárazra erjesztettük, hogy minél ivósabb legyen. Szóval a cél egy jól csúszó, hidegkomlós west coast IPA volt, a visszajelzések alapján ez sikerült is.
De bizonyára vannak még egyéb sörök is tervben…
Persze! A következő kettőt el is árulom. Készül egy Pils és egy APA. Ezeket több is fogja még követni természetesen, de azokról majd később…
Most hol találhatóak most meg a Vandál sörök?
Üveges formában kaphatóak Budapesten a OneBeerben, a Beerselectionben, a Beerodalomban, az Italom-ban, a Beer Brothersben, Martonvásáron a Für Elise-ben, a Macska Panzióban, Székesfehérváron a Beerálóban. Csapon vagyunk jelenleg Budapesten a Beer Brothersben, Szegeden a Malátában, Martonvásáron a Für Eliseben, és a hamarosan csapra kerülünk a Legfelsőbb Beeróságon, és a Léhűtőben is Budapesten.