Az európai sörök minőségét félti a Természetvédelmi Világalap

Írta: BeerPorn.hu

2018-10-11 | 06:26 Hírek

Fotó: Pond5.com

A WWF (World Wide Fund for Nature) kampányt indított annak érdekében, hogy az Európai Bizottság egy felülvizsgálat során megtartsa a Víz Keretirányelvet, amely Európa vizeinek védelmét írja elő. A szervezet érzékeny pontra próbál hatni: a sörök jövőjét firtatják.

Az uniós Víz Keretirányelv a folyók, tavak, vizes élőhelyek és a talajvíz állapotának megőrzését, sőt aktív javítását írja elő, és erről tart társadalmi konzultációt az Európai Bizottság 2019. március 4-ig. Ennek kapcsán indított kampányt a WWF, amelyben felvázolnak egy olyan forgatókönyvet, amikor 2027-ben már nincsenek jó sörök. Így:

A figyelemfelkeltéshez több sörfőző is csatlakozott, és közös dokumentumban hívják fel a figyelmet a probléma jelentőségére. Ebben azt írják, hogy a gabona, a komló és az élesztő mellett sörkészítéskor minden a jó minőségű vízzel kezdődik, hiszen az ital 90-95 százaléka víz. A helyi, minőségi vizek fontos jellemzői a pH érték, és az ásványianyag-tartalom, ezek kulcsfontosságú elemek a minőségi sörök előállításában. A sörfőzők támogatják az Európai Unió vízügyi keretirányelvét, amelytől „nagyban függ a megbízható vízellátás biztosítása”, és sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tartsa meg azt a jelenlegi formájában – írják. A magyar sörfőzők közül a Csupor Craft Beer, a Share és a Hedon is a nevét adta a felhíváshoz.

Az EU tagállamai az elmúlt két évtizedben nem foglalkoztak a Víz Keretirányelv megvalósításával, és nem helyeztek elegendő hangsúlyt vizeink védelmére – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Ráadásul most a szabályozás gyengítése került napirendre, ezért kell összefogni, hogy megvédjük a Víz Keretirányelvet, amely biztosítja az európai vizek jövőjét. Kérünk mindenkit, hogy segítse aktívan vizeink védelmét és hallassa hangját az online kérdőív kitöltésével” – mondta az igazgató.

Hogyha szeretnéd támogatni az európai vizek védelmét, itt tudsz csatlakozni a kezdeményezéshez.