Cikk megosztása
A Masters Brewing tagjaival a budai B8 Pubban ültünk le beszélgetni, ahová rögtön négyen is érkeztek – hogy biztosan csak a legjobbak legyenek leírva.
A Dunakeszin működő cég egyébként öt fős, története pedig nagyjából egy évre nyúlik vissza, amikor egy víztisztítási technológiákkal foglalkozó cég munkatársai egy céges rendezvényen jöttek rá, mennyire szeretik a kraft sört, és csakhamar rádöbbentek, hogy már egy főzde beindításán ötletelnek. Szerencsére az „anyacég” tulajdonosa is nyitott volt a dologra, és egy kikötéssel támogatta a projektet: csak a legjobb minőségű terméket állíthatják elő.
A Masters Brewing új partner sörfőzők és receptek megtalálása mellett saját főzde tető alá hozásán dolgozik, addig is a Hedonnál bérfőznek. A csapatból Tony Prior (pénzügy, marketig, projektvezetés), Galambos Erik (technikai vezetés), Labossa Bence (marketing), Opánszki Máté (sales) jött el beszélgetni.
Jól értem, hogy kitaláltátok, sörfőzdét kéne nyitni, de nem volt főzőmesteretek, így meghívtátok az általatok legjobbnak tartott szakembereket? Nem szokványos modell…
Igen, nagyjából így történt, hiszen azt tudtuk, hogy mi kell a jó sörhöz. Minőségi alapanyag, megfelelő víz (ezt biztosítja a dunakeszi cég), de kell minőségi recept is. Ezért kerestük fel a régió legjobb sörfőzőit, és kértük meg őket a receptek megalkotására. A folyamat persze nem ilyen egyszerű…
Ráadásul mindegyikünknek kell, hogy tetsszen a „kiszemelt” szakemberek munkássága ahhoz, hogy felkérjük őket a közös munkára. Németh Antallal és Csanád Marciékkal (Hara’Punk) alakítottunk ki kiváló kapcsolatot, az ő szaktudásukban vakon is megbízunk.
Tehát jelenleg két sörötök van.
A Natural Finish egy amerikai stílusú IPA, amelynél az volt a legfontosabb szempont a jó íz mellett, hogy megfelelően testes legyen. Úgy gondoljuk, hogy akkor lesz egy sör elismert a piacon, ha érezni rajta, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag felhasználásával készült. Ennek szellemében kértük fel Antit, hogy alkossa meg a receptet. Ennek az IPA-nak van egy jó komlós íze, míg a JailBird az alapanyagok tekintetében hasonló koncepcióban készült, de sokkal könnyebben fogyasztható, így akik még nincsenek ráállva a kraft vonalra, azok is simán tudják élvezni.
A Natural Finishez Cascade, Mosaic, Simcoe, Tomahawk komlót használnak, a maláta csak halványan jelenik meg.
A JailBird ezzel szemben az egyensúlyról szól. Pale Ale, Carapils és Melanoidin malátákkal, és háromféle újhullámos amerikai komlóval (Summit, Citra és Chinook) készült.
A receptekbe nem is szóltok bele, csak annyi a lényeg, hogy nektek bejön-e a végeredmény?
Nem, a receptek is közös munka eredményei. A koncepciót mi találjuk ki, a főzőmesterek dolgoznak rajta, majd együtt próbálunk tovább csiszolni az eredményen. Ez nagyszerű lehetőség számunkra, hogy jobban belelássunk a sörfőzés technológiájába, mert persze a főzéseknél is ott vagyunk, így mire saját főzdénk lesz, tudjuk majd a tapasztalatainkat kamatoztatni.
Bizonyára az a terv, hogy a jelenlegi kétféle sörötök mellé mihamarabb megjelenjenek az újak.
A jelenlegi két sörünk lenne a zászlóshajó, de természetesen gondolkozunk több más stílusban is. Ezek még terv fázisban vannak, reméljük olyan jól sülnek el, mint mondjuk az IPA…
Minden sörtípust más-más főzőmesterrel dolgozunk ki, és akikkel együtt dolgozunk, azokat szeretnénk jobban is megismerni, így minden sör megszületése hosszú folyamat. Többször is találkozunk, beszélgetünk, igyekszünk már-már baráti kapcsolatot létre hozni, hiszen úgy fogják a lehető legjobb receptet megalkotni.
Ismertebb főzőmesterekkel biztosan könnyebb is bejutni a piacra… Azt lehet már tudni, hogy kivel dolgoztok a következő sörön?
Az a helyzet, hogy több főzdével is tárgyalunk, de még nem szeretnénk elmondani. Hamarosan úgyis kiderül majd egyébként. A tervek szerint nyárra már biztosan lesz négy féle sörünk…
Az egy jó üzenet, hogy minden sörnek van egy elismert mestere: aki egy-egy sört szeretne a legjobbaktól, az válassza a Masterst. Ez mindenképp megkülönböztet minket a többi főzdétől, hiszen nem egy mester készít 5-6 sört, hanem különféle, az adott kategóriában legjobb szakemberek dolgoznak egy-egy típuson.
Egyébként így is keressük fel a mestereket. Nagyon fontosak számunkra a fogyasztói visszajelzések, és nem csak magyar főzőkben gondolkozunk. Nem sajnáljuk az időt rá, hogy felkutassuk a legjobbakat, és ha kell, elhozzuk a söreiket a hazai piacra.
Vannak még hatalmas minőségi problémák itthon, de úgy látjuk, kezdik a fogyasztók is megérteni a söröket, és a jobbakat választani. Egyre többen fogadják el miért kerül egy-egy sör 7-800 forintba, amikor egy másik pedig egy százas.
Mi egyébként mielőtt jobban megismertük a söröket, inkább borokat fogyasztottunk. Hogyha belegondolunk, mennyibe kerül egy alap bor és mennyibe egy minőségi, és összehasonlítjuk mindezt a sör árakkal, akkor azt kell mondani, hogy a 7-800 forint nem elrugaszkodott. Ha megnézzük, hogy mennyi munka, energia van egy-egy sörben, ráadásul kisüzemi körülmények között drágább is előállítani őket, megértjük az árazást is.
Hogyan tervezitek növelni a kínálatot és a mennyiséget?
Inkább a minőségre, mint a mennyiségre hajtunk. Hogyha nem vagyunk valamivel tökéletesen elégedettek, nem adjuk ki a piacra. Rengeteg sörfőzde van, így ha valaki csak nyomja ki a termékeket, a minőség pedig másodlagos, hamar rájön, hogy ennek nincs értelme, csak lejáratja a brandet.
Van egy nagyobb mennyiségű kapacitásunk lekötve, így biztosítva van a mennyiség, amit el tudunk adni, a főzdével pedig iparkodunk, hogy mihamarabb elkészüljön. Az az igazság, hogy nem sok időnk van pihenni mostanában. Nagyot mertünk álmodni és keményen dolgozunk a megvalósításán.