Cikk megosztása
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a FIRST Craft Beer immár a harmadik évadát kezdte meg a sör- és sajtkóstoló sorozatának, amelyben minden alkalommal legalább öt párral ismerkedhetnek meg a vendégek. Azért legalább, mert nem ritka, hogy felbukkannak meglepetés sajtok és sörök is. Így történt ez az első 2025-ös alkalmon is.
Azt gondolnád, egy sörfőzde taproomjába szervezett sör- és sajtkóstolóra többen érkeznek olyanok, akiket a dolog ital része fogott meg, vagyis népszerűbb a program a craft söröket jobban ismerő arcok körében, de a helyzet az, hogy január legvégén a közönség egészen vegyes volt. Még olyan is akadt, aki tényleg csak a sajtok miatt érkezett, kocsival.

A sajtokról Király Gellért, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke beszélt, a hozzájuk kínált söröket pedig Csige András, a FIRST munkatársa prezentálta. Az alábbi benyomások pedig teljesen szubjektívek lesznek, de arra mindenképp alkalmasak, hogy ajánljanak pár, már kipróbált párosítást, amelyeket akár otthon is érdemes meglépni!
Itt van rögtön a parenyica – marzen kombó. A Kincses Sajtműhely füstölt sajtjához a malátás, már-már édes Öktöberfest 2024 volt a társ. És ez nem könnyű műfaj! A füstölt sajt ugyanis nagyon gyakran nyomja el a sör ízét, ha párosításokról van szó. A marzen nagyobb teste viszont ebben az esetben elég volt ahhoz, hogy partiban legyen a parenyicával. A legjobb, amikor a sör olajossága találkozik a sajt zsírosságával! A másik pedig az, amikor a parenyicára szagolod rá a sört. Egészen megidézi a Rauchbiert…

Ugyancsak a Kincses Sajtműhely, görögszénamagos félkemény sajtjának partnere a FIRST Witbierje volt. Alapból meglepett, mennyire nem várt módon, már-már ropogós a főzde belga búzasöre. Azt pedig nem nehéz kitalálni, hogy sajt szénás ízei hogyan állnak össze a sör észetereivel. A következő szinten aztán a diós ízvilág lesz az, amely a krémes, búzasörös zamatokkal szinte besameles kortyérzetet eredményez. Frankón!
A Dunaharasztiban működő Paraszt Sajt, 16 hónapos érlelésű Svájcere a főzde Mellow it Down sörével került össze. Előbbi egy magyartarka tejből készült, a hosszú érlelésnek köszönhetően szinte trópusi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot hordozó sajt, egy csomó, ropogós fehérje kristállyal. Utóbbi pedig egy kekszes, banános, szegfűborsos pastry sour, ami alapról kiváló, és elnyomja ugyan a sajtot, de egyszerre desszertté is változtatja azt!
A 2024-es Ország Tortája, vagyis a Mákvirág sörként reinkarnálódott, és Menace a neve. Ennek a sajtpárja egy neutrális, baracskai krémsajt volt. A Menace savanyú gyümülcsössége és a krémsajt együtt a legjobb házi gyümölcsjoghurtokat idézi. Egyszerű, de jól működő koncepció.
A nógrádi Tolbán Sajtmanufaktúra azon kevesek közé tartozik, amely készít kéksajtot Magyarországon, ráadásul az egyik legjobbat. A kékpenészes sajtokhoz pedig hagyományosan, minden italból valami bődületeset kell villantani. Ha bor, leginkább aszúval szokás próbálkozni, de ha igazán komoly a sajt, letarolja még az aszút is. Nem úgy a Palmistry imperial coconut stout-ot! Erről a sörről előbb a rum, aztán pedig újra csak a rum jut majd eszedbe. El is veszi hamar a sajt zamatait, megtölti az ízlelőbimbókat a maga robosztusságával.
Még a ráadás kóstolónak kínált, valódi angol Stilton sem indul ellene sok eséllyel. Hiába, egy pastry stout lehet érdekes, zamatos, izgalmas, és finom is, de rafináltnak és mértérktartónak nagyon ritkán mondható! 🙂 A FIRST Black Barrel sorozatának legújabb darabja – amelyet bónusz sörként kóstolhattak a jelenlévők – viszont kétségkívül izgalmas tétel, érdemes lesz figyelni a megjelenésére!
Az öt tételes kóstolók során egyébként nem csak a sajtok változnak évadról-évadra, hanem időnként a sörök is, így mindig a legfrissebb, szezonális főzetekkel kóstolhatók össze a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által összeállított finomságok!