Cikk megosztása
Tokaj városa idén ünnepli fennállásának 950. évfordulóját. Ebből az alkalomból pedig helyi sörfőzők és borászok összefogásában készül egy olyan sör, amilyet még nem ittál: egy szamorodnis hordóban érlelt old ale.
Tokajról az első írásos emlék 1067-ből származik, amikor I. Géza király oklevelében kőrévként emlegetik. Nagyjából akkoriban pedig már biztos, hogy termeltek szőlőt is a környéken. A tokaji bor kitüntetett helyet foglal el a magyarság kollektív emlékezetében: ez az egyik olyan termékünk, amiről úgy tartjuk, mindig is rajongtak érte az uralkodók, az írók, a költők és a művészek. Még a Himnuszban is benne van.
A Tokaj környékén készülő sörökkel kapcsolatban egészen más a helyzet: Borsodról leginkább a Borsodi ugrik be. 2018 óta viszont ha sör és Tokaj-Hegyalja, akkor egyértelmű, hogy a BAZ Beer a válasz, amely a város születésnapja tiszteletére összefogott a Paulay Borházból ismert Hudák Péterrel és Balassa Istvánnal (Balassa Bor), hogy igazán méltó termékkel tisztelegjenek Tokaj előtt.
Az ünnepi sör receptjét Hudák Péter állítja össze, „a képen látható kis csapat pedig kidolgozza a simításokat kiválasztja a hordót megtervezni a címkét ja és közben állandóan tesztelgeti a terméket amiből remélhetőleg marad valami a premierre is” – olvasható Balassa István Facebook oldalán.
A BAZ Beertől pedig azt is megtudtuk, hogy a szóban forgó tétel egy old ale lesz. Ez a stílus itthon kevéssé ismert, főképp inkább a Brit szigeteken lehet rábukkanni. Voltaképpen egy csaknem barley wine erősségű sörről van szó, amelynél a fahordós erjesztés és érlelés jegyei vannak még a malátásságnál is előrébb. Amitől pedig még izgalmasabb lesz a téma, hogy a sört a Balassa Bortól kapott szamorodnis hordóban iskolázzák majd.
Ilyen még egészen biztos, hogy nem volt: tokaji sörfőzdében, tokaji borász receptje alapján, tokaji boroshordóban készülő old ale lesz Tokaj szülinapi söre. Legelőbb várhatóan tavasszal lesz kóstolható!