A melegebb időjárás miatt globálisan növekedhet a sörfogyasztás, ami a gyártók szempontjából jó hír is lehetne, de egyáltalán nem biztos, hogy az iparág bírja majd kapacitással.
A fő gond nem a gyártással, hanem az alapanyagok megfelelő minőségével lehet. Az Asahi vezérigazgatója szerint ugyanis az éghajlatváltozás miatt brutálisan csökkenhet az árpa- és a komlótermés.
Ha pedig nincs elég alapanyag, könnyedén alakulhat ki sörhiány. Márpedig szinte biztosan állítható, hogy a melegebb időjárás miatt a következő három évtizedben kevesebb árpa és komló terem majd a világon, mint most.
Az ENSZ előrejelzései szerint a világ jelenleg 2,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felé tart, ám Kacuki Acusi, az Asahi vezérigazgatója szerint ha sikerülne is 2 fok alatt tartani a felmelegedés mértékét, a franciaországi árpatermés akkor is 10 százalékkal, a lengyelországi pedig 9 százalékkal csökkenne. Csehországban 13 százalékkal teremne kevesebb komló, arról pedig, hogy milyen hatása van a német komlótermesztésre a klímaváltozásnak, itt írtunk.
A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a változékony időjárás már az elmúlt években is negatív hatással volt az árpatermésre, ami miatt az európai maláta- és sörárpaárak 2022-ben rekordszintre emelkedtek.