Cikk megosztása
Még minket is megdöbbentett, milyen nagy választékban kaphatóak bajor típusú búzasörök a hazai kiskereskedelemben. Szinte minden diszkontlánc tart belőlük sajátmárkásat, és persze itt vannak a nemzetközi brandek is. Vakteszten derítettük ki, melyik éri meg jobban a pénzét.
Hogyha búzasörökről van szó, jellemzően két típus jut először mindenki eszébe: a belga witbier és az itthon talán még ismertebb bajor búzasör. Utóbbit a kereskedelem szereplői is olyan fontosnak tartják, hogy a világos és barna lágerek mellett igyekeznek tartani belőle akár sajátmárkásat is, ügyelve, hogy az alacsonyabb, illetve a középső árkategóriában is legyen mit választani.
A bajor búzasör jellemzően frissítő, erősen szénsavas, jellegzetesen dús habkoronájú, és banános, szegfűszeges aromáit szokási kiemelni. A BJCP a stílusjegyeket úgy foglalja össze, hogy a legjobb német búzasörökben az észterek és a fenolok egyensúlya a döntő. Emellett mérsékelt búza aroma (kenyeres, gabonás karakterű) jellemzi, „nem szükséges, de elfogadható a könnyű, citrusosan kesernyés illat, alacsonytól mérsékelt vanília aroma és/vagy enyhe rágógumi illat. Ezek közül egyik sem lehet erős, domináns, de gyakran növelik a sör komplexitását, kiegyensúlyozottságát”.
Nos, ezeket kerestük mi is azon a vakteszten, amelyet a Murok Caféban rendeztünk, és amin tíz bajor búzasör vett részt. Egészen konkrétan ezek:
- Adelskronen Hefe-Weissbier (Penny)
- Apostel Weissbier
- Edelweiss Hefetrüb
- Erdinger Weißbier
- HB Münchner Weisse
- Karlskrone Weissbier (Aldi)
- Paulaner Weissbier
- Pécsi Sör Prémium Búza
- Perlenbacher Hefe-Weissbier (Lidl)
- Rastinger Weizen (Tesco)
A sörök ideális fogyasztási hőmérsékleten (8-10 °C) kerültek a poharakba, a tesztelők pedig természetesen nem tudták, pontosan milyen sörök szereplenek a sorban, mindössze a stílust határoztuk meg. Az értékelés során a BJCP rendszerét használtuk.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A pontok összesítése utáni lelplezéskor nem kevés meglepetés született. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Rastinger Weizen, azaz a Tesco sajátmárkás bajor búzasöre került. Öt százalékos, szűretlen búzasör, egyértelmű észteres, banános aromatika, enyhe rágógumis-datolyás vonal, kiegyensúlyozott, habár nem valami testes. Utóbbiból következik, hogy ízhosszúságról is csak kevéssé beszélhetünk, cserébe frissítő és kerek. A dobozról sajnos nem derül ki, honnan származik, könnyen lehet, hogy több helyen is gyártatja a Tesco.
Második helyen a Paulaner Weissbier futott be, egyenesen Münchenből. A Paulaner Németország első számú búzasörének hirdeti magát, egy 2020-as Nielsen adatra hivatkozva. A mezőny legerősebb (5,5 százalék) söre gyönyörű krémességével vett le minket a lábunkról. Szuper észteresség, de nem hivalkodó. Nagyon tartalmas, egyensúlyos, visszafogottan elegáns sör, tanítani való testtel.
A dobogó első fokára pedig – pontegyenlőség miatt – két termék is került. Az egyik az osztrák klasszikus, az Edelweiss Hefetrüb. A mezőnyben ez az 5,3 százalékos sör volt a legintenzívebben „fajtajelleges” a maga határozott észterességével és hihetetlen banános aromatikájával. Emellé érkezik némi narancshéjra és Donald rágóra emlékeztető illatvilág, mindezek pedig szépen visszaköszönnek az ízében is. Árnyalatnyival világosabb a többinél és szuper a karbonizáció is, amely jól balanszírozza az édességét. Ausztriából importálja a Heineken Hungária. Az egyik legdrágább sör a mezőnyben, de megéri az árát.
A másik első helyezett pedig – meglepetésünkre – a Pécsi Sör Prémium Búza lett. Az 5 százalékos sörről – mint a többi pécsiről is – azt hirdeti a doboz, hogy nyíltkádas erjesztéssel készül. Nos, ez többek véleménye szerint sem áll jól minden sörnek, de úgy tűnik, a búzának nagyon is. Inkább fűszeres (szegfűszeg), mint banános jegyeket hordoz, illetve van benne egy szép tejkaramellás, gyümölcskenyeres érzés is. Jó szerkezetű, kiegyensúlyozott sör, amely megérdemli az elismerést!
Köszönjük a helyszínt a mindig nagyszerű Murok Cafénak!