Cikk megosztása
Egy időben volt az a kampány, hogy ki kell(ene) enni a busát a Balatonból, mert nem sok keresni valója van benne. Igen ám, de a busát nem olyan egyszerű megfogni, és a húsát is csak a közepes minőségű halhúsok közé sorolják, szóval túlzás lenne azt állítani, hogy busa ügyben tömött sorok állnak a halas pultok előtt.
Pedig hogyha tuningolunk az ízén, remek ételek készíthetőek belőle, igaz, a szálkákkal vigyázni kell, mert sajnos a filében is vannak jócskán – de az irdalás ezen is tud segíteni.
Mi a tomboló nyárra való tekintettel ezúttal egy summer pale ale kísérőjeként képzeltük el egy, busából, kaukázusi répasalátából és grillezett cukkiniból álló fogást. Eléggé bejött!
Hozzávalók:
- busa filé
- vöröshagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- cukkini
- chili
- olíva olaj
- rozmaring
- fehérbors
- valami világos, kellemesen karakteres sör (jelen esetben summer pale ale)
Elkészítés:
A busa filét szépen beirdaljuk, meghintjük az apróra vágott rozmaringgal és fokhagymával, egy kis fehérborssal, nyakon öntjük egy kis olajjal és sörrel, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a alaposan magába szívja a fűszerek ízét.
A répasalátához egy kis olajban lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és amikor éppen aranyszínű (meg ne égjen!), forrón, a korábban az erre a célra készült reszelővel apróra vágott sárgarépára öntjük, elkeverjük, chilivel és citromlével ízesítjük, és ezt is hagyjuk pihenni néhány órán keresztül.
Ez után pedig a látványosabb rész jön, amely során grillrácson megsütjük a halat és a maradék páclével meglocsolt cukkini csíkokat. Ha készen van, a világért se felejtsük a hűtőben a répasalátát, mert azzal, no és a frissen bontott sörünkkel lesz az igazi.
Jó illatú, egészséges, könnyed és brutálisan finom! Nem kell mindig tarját grillezni (na jó, azért egy kicsit mégis), de próbáljátok ki ezt is!