fbpx

A Ferencz keserűtől a tintahalig – itt vannak az Extrém Sörverseny legjobbjai!

Írta: Knap Gábor

2023-12-11 | 11:43 Magazin

Semmi sem a régi már! Komolyabb hasmenés, émelygés nélkül és csak enyhe szívritmuszavarral lehozható volt az idei One Beer Extrém Sörverseny döntője. Az ok egyszerű: baromi jó sörök jutottak a legjobb tíz közé!

December 7-én, élő összekóstolás keretében végre kiderült, melyik agymenés lett a harmadik One Beer Extrém Sörverseny legjobbja. A zsűri a szokásos volt, a nyertes sört majd lefőző Reketye-Trifán Zoltán, a szervező One Beer képviseletében Nyíri Szilárd, Winkler Róbert és a Beerporn.hu-tól én voltunk azok, akiknek akkor is meg kellett az összes döntőbe jutott sört kóstolni, ha az épp nem látszott jó ötletnek.

Az előválogatást követően tehát tíz főzet jutott a döntőbe, amelyek közül elsőre úgy tűnt, lehetetlen lesz kiválasztani egyet, amely végül elkészül majd a Reketye Sörfőzdében és forgalomba is kerül, ám végül a pontozás alapján egészen egyértelmű lett a végeredmény.

Nem került ugyan a legjobbak közé, de mindenképp kiemelkedett a mezőnyből Pelles Márton Fokhagymás-tejfölös lángos nevű gose söre, amely tulajdonképpen sokkal jobban hasonlított annak a lángosos bódék pultjára tett fokhagymás üvegcsének a tartalmára, amiből a fokhagyma hordható fel a lángosra, mint bármi másra. Az fokhagymásság ugyanis áthatóan megrázó, viszont tökéletes volt. A sör teljességgel vállalhatatlan lenne bármilyen környezetben, de a kivitelezés, a frissesség és az, ahogy a rendkívüli fokhagymamennyiség együttműködött az alapsörrel, tökéletes volt.

Ugyancsak érdemes megemlékezni Börcsök Dánielék Sepia unica nevű söréről, amely kakukktojás a mezőnyben: gyógynövényes mézsör tintahaltintával (!), vad gyömbérkovásszal erjesztve. Ha megvan a Jäger, az Unicum és a Ferencz keserű íze, vágod miről van szó!

Aztán ott volt a Bohem Br6wery (Dézsi Tamás, Horváth Kornél, Kozák András Zalán, Mida Botond Boldizsár) Sunset Serenade-ja, ami pedig olyan volt, mintha egy zöldség-gyümölcs Munch tartalmát küldték volna sörbe, mert volt benne grillezett grapefruittól, a cukkinin át a patisszonig.

Hosszú lett a top 3…

Na, de nézzük, melyek voltak a pontozás alapján legjobbnak bizonyult agymenések!

Vámos Bence és Kiss Ákos, vagyis a Börzsöny Sör korrekt Kovi Ubi-t főztek. Az alap egy berliner weisse volt, zöldalma pörével, kovászos uborkával és kaporral. Rém világos, nagyon alacsony alkoholtartalmú, roppant frissítő sört raktak össze, sok szénsavval. Már-már túl sokkal. Ez a képzeletbeli dobogó harmadik fokára volt elég.

Második helyből három is összejött – ez pedig jól jelzi, mennyire hasonlóan magas volt a döntőbe jutott sörök minősége!

Szóval Pődör István és a Zymosis Fermentory Badengose nevű jázminnal, indiai citromfűvel, bergamottal, naranccsal és a varázslatos pillangóborsóval megkínált gose söre egyből bejött mindenkinek. Parádé, ahogy együtt működnek benne a fűszerek: kiérezni őket külön-külön is, mégis alkotnak egy nagyon kellemes elegyet. Fáin!

Unk János és Kriszt Rókus rendkívüli imperial stoutot hoztak össze mentával, csillagánizssal és édesgyökérrel. A cél a Negro cukorka ízének sörbe pakolása volt, ám a menta leuralta az egészet. Leginkább így a Branca Mentára hasonlított, amit nyugodtan vehetnek dicséretnek a srácok!

A Bohem Br6wery Batata Boom Cake ugyancsak gose, méghozzá képzeletbeli ezüstérmes!. Ez egy édesburgonya torta inspirálta sör chilivel, mézdinnyével és laktózzal. A chili alig, a mézdinye pedig nagyon szépen érződik belőle. Kellemes sör!

Eklektikus sör futott be az első helyre

A zsűrinek legjobban Alpári Csaba és Varga Attila „mindenes” söre jött be. Leginkább talán azért, mert a bőven túlmutat azon, amire az összetevőkből elsőre lehetne következtetni. Egy milkshake gose az alany, paradicsommal, homoktövis és tőzegáfonya velővel, laktózzal, borssal és oregánóval. Tök jó, hogy ez a sör nem egyszerű paradicsomos-zöldfűszeres cucc, hiszen olyat láttunk már rengeteget. Viszi az egészet az átható, friss oregánó, szépen érződik a tőzegáfonya jellegzetes íze, a homoktövis pedig leginkább a színben köszön vissza. Parádé!

Nagyon várjuk, milyen lesz a főzdei körülmények között megvalósuló, majd a One Beernél kereskedelmi forgalomba is kerülő változat!

Gratulálunk minden résztvevőnek, nagyszerűek voltak a sörök! Leginkább pedig Alpári Csabának és Varga Attilának jár a pacsi!