Cikk megosztása
Igen kellemes hely a Pink Rosa, a Ráday utcában, ahol még kellemesebb hangulatú kóstolón mutatott be hat sört Lados Péter, a Yeast Side Sörfőzde egyik tulajdonosa október első péntekjén. A sörök mellé pedig csodálatos falatkákkal készült Anikó néni, aki simán lehet, hogy a környék legjobb padlizsánkrémjét készíti, de a kacsás tortillája is verhetetlen.
Rövid (sör/főzde)történeti áttekintő után bele is csaptunk a habokba, a Westside-dal, amely a főzde lager típusú söre, egy 5,5%-os amerikai, hidegkomlós pils. Egyértelmű, hogy az izgalmasabb pilsek sorát bővíti, kellemesen krémes, remekül csúszik, frissítő, és van egy rakás citrusos jegy az illatában és az ízében egyaránt.
Másodikként érkezett a Darkside lager, egy klasszik barna sör. 5,5%-os. Kakaóporos selyemcukorka, kávé és kakaóbab illattal, karamella feelinggel, lágy, krémes, már-már vajas habbal és érzettel. Nagyon-nagyon szerethető sör.
Ezt követően a banános-citrusos búzasör a Dasistside következett. Fele-fele arányban búza és árpamalátával készül, Lemondrop komlóval, amely a citrom, a menta és a zöld tea aromatikáját hordozza. Lendületes darab, nyáron este nem is tudunk hirtelen jobbat elképzelni!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Majd egyik kedvencem, a Superside nevű New England IPA került a poharainkba. Mosaic komlóval, tönkölypehellyel, zabpellyel és zabtejjel készült. Ropogós, lendületes, keményen trópusi gyümölcsös sör. Alig keserű, cserébe szinte olyan krémes, mint egy sütemény.
A kóstoló egy kísérleti tétellel folytatódott: az amerikai foci szerelmesei érik majd az elnevezést is, ez a Crimson Puncs Superside New England IPA. A sör alapja lényegében ugyanaz, Superside, ám kapott egy jó adag szárított hibiszkuszt, amitől kedvesen gyümölcsteás, fekete ribizlis hangulata lett. Érdekes játék, talán megosztó is, de a kóstoló közönségének bejött.
A pontot az i-re a főzde barley wine-ja tette fel, amely a Suiside nevet kapta. Lábról levevős még mindig és nem a 11 százalékos alkohol miatt. Érdekes, zöld dió likőrös, kandírozott gyümölcsökkel meghintett, grillázsos, kakaóa illatok és ízek alkotnak nagyon komoly összhangot. Próbáljátok ki, ha van rá lehetőségetek!
A kóstolón azt is megtudtuk, milyen újdonságokkal készül a közeljövőben a Yeast Side. Készülőben van egy dupla IPA, a New England nagy tesója, valamint egy wiskeys hordóban érlelt barley wine. Jövőre pedig jön a russian imperial stout, amit pár héten belül főznek is, következő karácsonyra pont befér majd a fa alá!