Cikk megosztása
Lapunk volt a mádiapartnere tavaly az Édes Érzés és a Fehér Nyúl Sörfőzde közös Sörszeminárium sorozatának, amelynek a végén valaki saját sört készíthetett a Fehér Nyúlnál. A vadiúj APA hamarosan kóstolható is lesz!
A decemberi Sörszeminárium sorozaton hat előadáson mutatták be a legizgalmasabb sörtípusokat. A kóstolóval egybekötött eseményekről írtunk is, most pedig – Barna Tamás Krisztián jóvoltából – Bogdán Bianka, a Fehér Nyúllal közösen sört készítő Sörszeminárium hallgató mesél arról, milyen is lesz az első saját söre.
Mióta érdekel a sörfőzés?
Évek óta érdekelnek a sörök és a szeminárium óta érdekel komolyabban a sörfőzés is. Már el is kezdtem főzni a saját sörömet is otthon. Félig APA, félig IPA, a két receptet kevertem, szóval hibrid sör. Egyelőre vegyesek a visszajelzések, de már majdnem készen van.
És hogyan kerültél a sörszemináriumra?
Facebook-on láttam az eseményt és mivel nem mertem sehová egyedül menni, hogy a sörökről tanuljak, ezért nagyon megtetszett, hogy ott társaságban tudhatok meg mindent, amire kíváncsi vagyok.
Hat előadás volt, hat sörtípussal. Melyik volt a te kedvenced?
A legelső volt a kedvencem, izgalmas volt, hogy új emberekkel, új környezetben vagyok. Az APA sörök eleve a szívem csücskei, tehát logikus, hogy ez volt a legjobb nekem. Nagyon élveztem a helyet is, jó volt megismerni a többieket és szerettem kóstolni a söröket.
Akkor ezért lett az APA a választott sörtípus?
Nagyon szeretem az APA söröket. Gondolkoztam az IPA-n is, de ízvilágban az első sokkal közelebb áll hozzám. Szeretem a csajosabb, könnyebb söröket, amiket akár nyáron is, kiülve valahová meg lehet inni és nem érzi az ember, hogy egy üvegtől kidől.
Ráadásul nem is sima, hanem málnás-gyömbéres APA-t főzünk. Olyan sört szerettem volna, amire azt tudom mondani, hogy valóban egyedi. A málna és a gyömbér lehet, hogy kicsit extrém párosítás, de szerintem nem csak különleges lesz, hanem jól is harmonizálnak majd.
Az új sörön javában dolgoznak a sörfőzők és a grafikusok, hogy olyan legyen, amely Biankát, a Fehér Nyulat és az Édes Érzést is jól képviseli. Várhatóan 5-6 hét múlva jelenik majd meg, és kizárólag az Édes Érzésben lesz kapható.
Fehér Nyúl Brewery – megnyitott a Taproom
A Sörszeminárium egyik szervezője, a Fehér Nyúl Brewery február 17-én, nyitotta meg a Taproom-ját, ahol tök frissen, tulajdonképp a főzde épületében kóstolhatóak a sörök.
Sajgó Álmos, a főzde egyik alapítója elmondta, hogy az eddigi visszajelzések kiválóak, illetve foglalásaik is vannak már a következő hétvégékre.
A főzde egyébként hamarosan egy éves lesz, hiszen 2017. március 20-án volt az első főzés az üzemben, úgyhogy idén március 20 körül lehet számítani tőlük a következő nagyobb dobásra. Nagyjából két hét múlva pedig érkezik egyébként a következő Fehér Nyúl sör!
Lesz még szeminárium?
A sörfőzde és az Édes Érzés egyébként már nagyban tervezi a következő szemináriumot, van egy csomó ötlet a tematikára, és tervben van egy angol nyelvű kóstoló sorozat is.
Ráadásul az Édes Érzés szintén mozgalmas év elé néz, hiszen egy közösségi teret szeretnének kialakítani, ahol minden korosztály megtalálja a neki való programokat. Sör- és borkóstolók, tematikus estek, és házibulik várhatóak, miközben egy új webáruház fejlesztése is folyamatban van!