Cikk megosztása
A felmérések szerint Nagy-Britanniában a megvásárolt kenyér 44 százaléka végzi a kukában. Ettől akadt ki teljesen a Yorkshire-i Wold Top sörfőzde, akik inkább IPA-t és lager sört készítenek a maradékból.
Mindenki tudja, hogy régen Babilonban is használtak kenyeret a sörfőzéshez, és kvász sem lenne kenyér nélkül, szóval nem is olyan meglepő, amit a szigetországbeli főzde csinál: egy szomszádos szendvicskészítő üzemből szerzik be a sercliket, amiket az erjesztő tartályba dobálnak, aztán „már csak” víz, komló és élesztő kell…
„Alapvetően a kenyérrel a maláta egy részét helyettesítjük” – magyarázza Alex Balchin, a Wold Top vezetője. A Driffield közelében működő üzem ezzel a kezdeményezésével remekül felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemre.
A Toast Ale koncepciója egyébként egy kis belga főzdétől származik, amely már 2015-ben készített sört maradék kenyér felhasználásával, a brit verziót pedig nemrégiben Jamie Oliver is méltatta.
A Wold Top IPA-t és a lágert készített első körben a maradék kenyerek felhasználásával, de van már néhány olyan, a kezdeményezéshez csatlakozott sörfőzde, akik egyéb sörtípusokkal és más pékáruval is kísérleteznek.
A kenyérrel készülő Toast Ale receptje fent van a neten, szóval bárki próbálkozhat vele.
Tristram Stuart, a Toast Ale koncepciójának megalkotója egyébként a sikerek ellenére reméli, hogy egy szép napon abba kell hagyják a kenyérrel készülő sörök készítését – ha már nem tudják tovább csinálni, azt fogja jelenteni, hogy több kenyeret nem kell megmenteni attól, hogy a szemétbe kerüljön.