Cikk megosztása
Régebben a Balatonról sokaknak a lángos és a hekk jutott az eszébe, az elmúlt időszakban azonban a nyaralók növekvő igényeinek hála, óriási gasztronómiai fejlődés indult be a tó körül. Sörajánló az új beach foodokhoz!
A négynapos fáradtolaj-szagból, a kínai palacsintatésztából, a fejnélküli hekkből nemcsak a vendégeknek, hanem termelőknek, tenyésztőknek, vállalkozóknak, szakácsoknak is elege lett, így születtek meg a különleges szendvicseket kínáló strandbüfék, a kecsege, az angolna visszahozására, a kínálat bővítésére irányuló törekvések – ezt Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője mondta a magazin 2017-es balatoni gasztrokalauzának bemutatóján.
Ahogy a főszerkesztő is rámutat, valóban megjelentek az igényes ételeket kínáló büfék és éttermek a tó körül. Mi most az utóbbiak újdonságaihoz válogattunk söröket a 25 éve a Balaton mellett – Tapolcán – működő Stari Kézműves Sörfőzde kínálatából.
A Balatonon hazai büféláncot tervező Bezerics Dánielék a hot dogot vízi kutyára cserélték, amely egy harcsahurkás hot dog, wasabis szósszal, a hurkában pedig a harcsahúson kívül majorannás árpagyöngye van. Ehhez Pazar választás lehet a Stari Jubileum Lager söre, amelyet idén, a 25. évfordulóra készítettek. A sör tradicionális német és újhullámos amerikai komlókkal készül. Típusát nézve hoplager, amelynek illatában a trópusi gyümölcsök kellemes citrusossága fedezhető fel, erős komlózottságának köszönhetően pedig kellemesen kesernyés ízű.
A Balatonban ugyan nem lehet halászni, de a környéken számos haltenyészet működik. Ezekből szerzi be az alapanyagot egy fövenyesi büfé, ahol nem tartanak hekket, hanem szürkeharcsa filét kínálnak – fish & chipsként. Egy ilyen ételhez pedig bizony nem kell jobb kísérő, mint a Stari White Horse szűretlen búzasöre, amely egy igazán lágy búzasör, kellemes citrusos illattal és ízjegyekkel. Az igazán selymes ital elegáns íze remekül működik együtt a szürkeharcsával.
A lángost ugyan mindenki szereti, de azt már kevésbé, amikor falatozás után könyékig olajosan, jobb híján a Balatonban lehet lemosni az uzsonna nyomait, miközben a rálocsolt fokhagyma a szúnyogokat ugyan nem, de a többi embert biztosan távol tartja. Ezt váltja fel több helyen is a vaslapon sült lepény, amelynek sokszor a tésztája is fűszeres, és többféle töltelékkel is kérhető. A kellemesen pikáns ételhez a sörválasztás természetesen a tölteléken múlik. A magyaros változathoz jó ötlet a Stari Premium Pils, hiszen az édeskés maláta édeskés és a vagány komlóhasználat szép egyensúlyt alkot benne. A sajtos-zöldfűszeres lepényeknek pedig akár a Grapefruit búzasör játékossága is remekül áll.
Ha pedig a desszertek felé kacsintgatunk, palacsinta és rétes helyett egyre több helyen találkozhatunk a balatoni éttermek étlapjain sokkal izgalmasabb desszertekkel. Ott van rögtön mindnyájunk kedvence, a csupa csokis brownie, rengeteg meggyszósszal. Nos, ehhez egy kellemesen lehűtött Stari Meggysörnél nem is lehet jobbat elképzelni, csakúgy, ahogy egy remek panna cotta mellé leginkább a Stari Feketeribizli szól nagyot!