Cikk megosztása
Együtt fordultak a nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez annak érdekében, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is az étkezőhelyi kedvezményes áfát.
Az éttermi fogyasztás általános forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig tovább, 5 százalékra mérséklődik.
Románia 2015-ben terjesztette ki a 9 százalékos áfát a csapolt sörökre, azzal az indokkal, hogy a legjobb minőségű, friss, helyben gyártott csapolt söröket előnyhöz juttassák – ezzel példálózott a Magyar Sörgyártók Szövetsége nevében Schillinger Attila igazgató, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete részéről pedig Gyenge Zsolt elnök. Varga Mihály ugyanis egy februári üzleti fórumon jelezte, hogy juttassák el hozzá, ha tudomásuk van az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról – írja a Világgazdaság.
A cikk sorra veszi, hogy Horvátország egységesen 13 százalékos forgalmi adót alkalmaz az éttermi szolgáltatásokra, hasonlóan jár el Olaszország (9) és Írország (10), az 1,6 millió európai vendéglátóipari kisvállalkozót tömörítő HOTREC is ezt a megközelítést támogatja. A The Brewers of Europe brüsszeli érdekképviselet pedig hangsúlyozta, hogy a sörök kedvezményes elbírálását az éttermi szolgáltatások területén 2009 óta uniós irányelv teszi lehetővé.
A két szervezet szerint közös érdekük, hogy megerősödjön és minőségi munkaerővel magas szintű szolgáltatást tudjon nyújtani a kis- és középvállalkozó vendéglátóréteg, hiszen nagyban hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz és a turizmusfejlesztéshez.
Schillinger Attila a Beerporn.hunak adott interjújában februárban arról beszélt, hogy minden sörgyártó közös érdeke, hogy az 5%-os áfakulcs kiterjedjen a jövőben a csapolt sörökre is. Szerinte ha 2018 januárjától a csapolt sör bekerül a kedvezményes áfakörbe, az árengedmény részbeni átadása mellett a profitot technológia- és termékfejlesztésre lehetne fordítani. Gyenge Zsolt szerint fél-egy éven belül 10-15 százalékkal is megnőne a kisüzemek által értékesített csapolt sör aránya.