Cikk megosztása
Nem lassul az európai sörpiac zsugorodása. A termelés, a fogyasztás és az export egyaránt csökken, immár öt éve folyamatosan – ez derül ki az Európai Sörfőzdék Szövetségének jelentéséből. Ez már nem átmeneti megingás: túl vagyunk a trendfordulón.
Az Európai Sörfőzdék Szövetségének Brüsszelben bemutatott anyagában az áll: a kocsmákban, kávézókban és éttermekben elfogyasztott sör – amely egykor az Európában fogyasztott sör egyharmadát tette ki – körülbelül a teljes fogyasztás egynegyedére csökkent. Ez pedig láncreakciót indított el az iparágban, hiszen a vendéglátóhelyeken értékesített sör jelenti az ágazat hozzáadott értékének nagy részét. Ez teremt több százezer munkahelyet és tart el cégeket kontinens szerte. A meggyengült vendéglátóipar ezért a teljes sörértékláncra hatással van, a gazdálkodóktól a fesztiválokon át a turizmusig.
Az évekig tartó folyamatos növekedés után az EU-ban működő sörfőzdék száma ma 9700 körül stagnál, ami az elmúlt évtizedet meghatározó sörfőzési dinamizmus lassulását jelzi.
Az export is lassul
Christian Weber, az Európai Sörfőzdék Szövetségének elnöke arra figyelmeztetett, hogy a visszaesés nem csupán átmeneti: „A fogyasztók elvesztették bizalmukat, és kevesebbet költenek. A sörfőzdék emelkedő költségekkel, szigorúbb szabályozásokkal és az értéklánc egészére nehezedő növekvő nyomással néznek szembe. Természetünknél fogva továbbra is optimisták vagyunk, de több stabilitásra és támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy továbbra is higgyünk egy fényes jövőben” – mondta.
Az EU sörtermelése 2019-ben 367 millió hektoliterről 2024-re 345 millióra esett vissza, a 2025 eleji adatok pedig további szűkülést mutatnak. Az export szintén lassul, immár második éve.
A jelentés az inflációt, a magas inputköltségeket, a globális szállítási zavarokat és az éghajlatváltozással kapcsolatos nyersanyag-nyomást jelöli meg a visszaesés fő okaként. E kihívások ellenére az ágazat továbbra is innovatív. Az alkoholmentes sörök továbbra is a leggyorsabban növekvő szegmens, öt év alatt 25 százalékkal bővültek, és most az EU sörfogyasztásának 7,5 százalékát teszik ki.
Julia Leferman, az Európai Sörfőzők főtitkára hangsúlyozta a megfelelő szabályozási környezet fontosságát. Kifejtette: „A sörfőzők elkötelezettek a fenntarthatóság, a mértékletesség és a kulturális érték iránt. De most egyértelmű támogatásra van szükség, nem pedig aránytalan vagy kontraproduktív szabályozásra. Ágazatunk hozzájárulhat Európa versenyképességéhez és kulturális élénkségéhez, ha megkapja a beruházásokhoz, az innovációhoz és a növekedéshez szükséges stabilitást.”
