Cikk megosztása
Igazi elitklubhoz csatlakozott a közelmúltban Szabó Károly, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület tagja, aki National szintű BJCP bíra lett. Ő az első Magyarországon, akinek sikerült ezt teljesítenie. Motivációról, kedvenc sörökről, és arról beszélgettünk Károllyal, miért jó házisörfőzőnek lenni.
Mit jelent pontosan a BJCP Master szint? Milyen bírálói tapasztalatra van hozzá szükség?
A BJCP rendszerében az egyes fokozatok különböző felkészültségi szintet jeleznek és ehhez társulnak egyes jogosultságok. A National szint az a szint, ahol már lehetsz például Proctor, azaz „referencia” bíra egy kóstoló vizsgán. Vagyis a te bírálatodhoz hasonlítják a vizsgázókét.
Ezt a szintet nagyjából 11 bíra éri el 100-ból a BJCP rendszerében. Jelenleg 14 National és 4 Master európai bíra van. Legközelebb Lengyel-, Olasz-, vagy Németországban. A környező országok közül így elsőként nálunk van National szintű bíra.
Hogyan lehet szintet lépni?
Ezeket a szinteket különböző vizsgák teljesítésével és ún. tapasztalati pontok gyűjtésével érhetik el a bírák. Első a belépő vizsga, amely egy online 180 kérdéses teszt, elég változatos kérdésekkel. Vannak benne stílus ismereti, sörfőzés technikai és bírálati etikai kérdések egyaránt. Ennek megfelelő teljesítésével lehet jogosultságot szerezni a kóstoló vizsgára, ahol hat különböző sör részletes jellemzése, az esetleges hibák azonosítása, valamint visszajelzés adása a sörfőző számára a feladat.
Öt szempont szerint értékelik ezt a vizsgát: leíró készség, érzékelési pontosság, visszajelzés minősége, teljesség és pontozási pontosság. A kóstoló vizsga eredménye határozza meg azt, hogy valaki léphet-e tovább. Amennyiben itt eléred a 80 százalékot és közben szerzel legalább 10 tapasztalati pontot, akkor mehetsz írásbeli vizsgára. Az írásbeli vizsgán 5 kérdésre kell válaszolni. Ezek között van sör recept tervezés, sörstílus jellemzés és összehasonlítás, valamint alapanyagokkal, sör íz karakterisztikával és technológiai ismeretekkel összefüggő kérdések, melyeket esszé jelleggel, azaz részletesen kifejtve kell megválaszolni, kézzel írva, 90 perc alatt.
Akkor lehetsz National bíra, amennyiben a kóstoló és írásbeli vizsgád együttes eredménye legalább 80 százalékos tudást igazol, és közben összegyűjtöttél 20 tapasztalati pontot, melyből legalább 10 bírálati pont.
Szóval meglehetősen szerteágazó tudásra van szükség…
Igen, ismerni kell és azonosítani kell tudni a sörökben előforduló fontosabb hibákat. Tudni kell sörreceptet tervezni manuálisan (nem szoftverrel). Ismerni kell a BJCP-ben összegyűjtött alap sörstílusokat és rendelkezni kell sörfőzési ismeretekkel is.
Azonban véletlenül sem szeretném azt sugallni, hogy a tudásom egyedülálló. Most is van több hazai és környező országbeli elhivatott sörbíra, akik jó eséllyel előbb-utóbb megszerezheti a National vagy akár a Master fokozatot!
Mikor kerültél kapcsolatba házisörfőzéssel, hogy jött a bírálat, és melyek voltak az idáig vezető út legfontosabb állomásai?
2017 januárban kezdtem sört főzni. Rendhagyó módon nem valaki más vitt bele, hanem a saját kíváncsiságom. Az itthon általánosan kapható nagyüzemi világos lágerek nem elégítették ki az igényeinket az öcsémmel, így elkezdtünk keresni érdekesebb tételeket.
Először a német kis- és nagyüzemi vonalra találtunk rá, majd ezt követték a magyar később a külföldi craft sörök. Kinyílt számunkra a sörök világa, ahogy megismertünk egyre többféle stílusú sört és nagyon tetszett ez a változatosság. Azonban mivel nem budapestiek vagyunk, így kicsit nehézkes volt, és persze drága is beszerezni a betevőt. Így jött az ötlet, hogy utána kellene nézni, hogyan lehet, lehet-e egyáltalán sört főzni otthon. A világháló segített megtalálni minden fontos információt, így csakhamar belefogtunk.
Szerencsére az első néhány sörünk elég jól sikerült és kedvet adott a folytatásra. Később persze azért becsúsztak hibák, amik arra sarkalltak, hogy képezzem tovább magam.
Mi volt a cél?
El szerettem volna érni, hogy stabilan tudjak jó söröket főzni és értsem, mi miért történik, egy-egy hibát hogyan lehet felismerni, elkerülni vagy kijavítani. Ehhez előbb elvégeztem 2018-ban a miskolci Zip’s OKJ-s sörgyártó képzését, majd 2019-ben kezdtem el bíráskodni. 2019-ben az Elsősör Egyesület és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete is hirdetett sörbíra felkészítő tanfolyamot. Mindkettőre jelentkeztem és ezeket követően részt vettem mindkettő versenyen bíraként. Abban az évben végül még az utolsó CEBA-ra is eljutottam bíraként.
Közben beléptem az Elsősör Házisörfőző Egyesületbe is és sok jó arccal találkoztam, így már nem csak a jó sörök miatt, hanem a jó társaság miatt is beszippantott ez a világ. Miskolcon is elkezdtünk szervezni egy kis házisörfőző klubot (Jódpróba a neve), ahol szintén jó kis csapat jött össze. Sokat segítünk egymásnak, kóstoljuk és véleményezzük egymás söreit, és így együtt fejlődünk. Nekem is sokat segített ez a bíráskodásom fejlesztésében.
Aztán 2020-ban jött a lehetőség az Egyesületen keresztül, hogy jelentkezni lehet az első magyarországi BJCP kóstoló vizsgára, amit Bóka Pisti szervezett. A vizsga ugyan a COVID és egyéb nehézségek miatt csúszott egy kicsit, de végül 2021 augusztusában sor kerülhetett rá. Végül kilencen futottunk neki ennek a megmérettetésnek. Előtte még 2020 decemberben letettem a belépő vizsgát. Ez a vizsgám 76 százalékos lett, ezzel akkor a Certified szintet értem el.

És akkor jöhetett a külföld?
Igen, ezt követően Sanyi cimborámmal elkezdtünk keresni külföldi versenyeket, ahol szívesen fogadnak BJCP bírákat más országokból. Jó néhány helyre eljutottunk, főként szlovákiai és csehországi versenyekre. Legmesszebb Londonig mentünk bírálni a LAB Openre, persze nem csak a bírálat miatt, hanem a jó angol ale-ek miatt is!
Ezzel és a közben megsokasodó magyar versenyekkel is sikerült szorgosan gyűjtögetni a pontokat. A pontok mellett nyílván a tapasztalat is nőtt, így 2023 márciusában megkíséreltem újra a kóstoló vizsgát, amiért egészen a németországi Romrodig mentem. A vizsga a németek éves házisörfőző fesztiváljának (HB Con) keretén belül került megrendezésre. Őrült egy esemény! Ez a vizsgám már 90 százalékosra sikerült, ami megnyitotta az utat az írásbeli vizsgához.
Az írásbeli vizsgám ez év februárjában Rómában volt. Azonban az eredményre egészen mostanáig kellett várni. A BJCP-nél kicsit lassan történik a vizsgák javítása, mert az értékelők (Grader-ek) kevesen vannak, és társadalmi munkában végzik ezt a tevékenységet. Bár nem voltam túl bizakodó a vizsgát követően, mert eléggé elcsúsztam időben, így az utolsó két kérdésre nagyon kevés időm maradt, és mellé még a kezem is görcsölt már rendesen a 90 perc végéhez közeledve, de szerencsére ez a végső pontokban nem látszott meg, jócskán meg is haladtam a számomra a National szinthez szükséges pontszámot.
Mennyire kell a gyakorlati tudás mellett, a sörtípusok ismeretén túlmutató elméleti anyaggal is tisztában kell lenni a National szinthez?
Különösen fontos az egyes stílusok ismerete, a sörtörténelem viszont csak érintőlegesen, nem túl mélyen van benne a vizsgaanyagban. A BJCP stílusgyűjteményben minden sörstílusnak van egy rövid történeti leírása, elég ennek az ismerete.

Segíti valamilyen képzési program a felkészülést?
Képzési program nincs. Legalábbis központilag nincs ilyen megszervezve. Inkább csak kisebb önképző, tudás átadó csoportok alakulnak itt-ott helyileg, de a többség önállóan készül fel. Az elsajátítandó anyag online elérhető a BJCP hivatalos felületein, de nem csak abból lehet készülni. Sok korábbi vizsgázó tesz/tett közzé tananyagot, segédletet.
Milyen perspektíva tárul fel a National szint elérésével? Mire tudod használni a címet?
A National szintű bíráknak a BJCP rendszerében már kicsit kitüntetettebb figyelem jár, azonban ez inkább munka szintjén mutatkozik meg, nem kiváltságként. Felkérhetnek kóstoló vizsgára proktornak (Ebben már szerencsére volt részem kicsit megelőlegezett bizalomként idén kétszer is), végezhetünk vizsga kiértékelési feladatokat (lehetünk grader-ek).
Előny talán, hogyha külföldi versenyekre szeretnél eljutni, a National szintű bíráknak minden versenyszervező nagyon örül. Ez persze a házisörfőző versenyekre vonatkozik inkább. A kereskedelmi versenyek világa kicsit zártabb, bár talán ott is mutatkozik már némi nyitás a BJCP bírák felé. Eddig a 2019-es és 2021-es magyar Kisüzemi versenyen kívül a tavalyi és idei szlovák Pivna Korunka kereskedelmi sörök versenyére sikerült eljutnom bíraként külföldre, a házisörös versenyeken kívül.
Mennél tovább a master irányba?
A master szint megpróbálásán még gondolkodom, de valószínűleg előbb-utóbb teszek rá kísérletet, csak még nem tudom, hogy mikor jön el rá az idő. Ennek eléréséhez 90 százalékot kell elérni a kóstoló és írásbeli vizsga kombinált eredményében. Nekem ehhez az írásbeli vizsgám jelenlegi 78 százalékát kellene feltornásznom…
Egyébként milyen rendszerességgel főzöl otthon sört? Ha főzöl, melyek a legkedvesebb típusaid?
Nyaranta általában kevesebbszer tudok főzni, inkább ősszel és télen pörgök rá. 2017 óta eddig 178 otthon lefőzött sörnél járok. Ez nagyjából 20 sör évente. Emellett szerencsére sikerült már több sörfőzdében is részt vennem főzésben. Korábban a tokaji BAZ Beer-rel való együttműködés keretében több receptem kereskedelmi forgalomba került náluk. Főzte már receptem a MONYO és a tiszafüredi NoPara is. Legutóbb a Vaskakas-nál készült egy Cold IPA receptem, miután sikerült megnyernem vele a győri házisörfőző versenyt.
Van néhány kedvelt stílusom amiket gyakrabban főzök, de leginkább a változatosságot szeretem. Ha folyamatosan ugyanazt a sört kellene innom, akkor egy idő után eltelítődnék az ízeivel, emiatt kell a váltás időnként. Amúgy nagyon szeretem a jó, tiszta erjesztési profilú lágereket, főként a Müncheni Helles, Bécsi Ászok és a Schwarzbier stílus a kedvencem. Az erősebb sörök közül a Balti Porter és a Duplabak a nyerő leginkább, de nem vetek meg egy jó Imperial Stoutot sem. Az angol ale-ek közül az Angol Porter és a Dark Mild, ami legjobban bejön. A belgák közül leginkább egy jó Tripelt választanék. Na és persze az IPA-k bármilyen formája is jöhet. Lassan szinte felsoroltam mindent!
Ezekhez képest a legutóbbi három főzésem: Altbier, Ordinary Bitter, Single hop IPA egy nem túl szokványos, de meglepően jó és intenzív bogyós gyümölcsös aromákat hozó cseh komlóval, a Kazbekkel.
Nem is feltétlenül az a fontos számomra, hogy milyen sörstílust fogyasztok éppen, hanem leginkább az, hogy az adott sör élvezhető legyen, és jól essen. Ehhez pedig a jó recepten és a hibátlan főzési/erjesztés vezetési technikán kívül a főzdei sörminőség megóvása a legfontosabb, amíg a poharadig elér. A nem megfelelő tárolás vagy szállítási lánc a jó sörökkel is ki tud rendesen babrálni. Ahhoz, hogy élvezhető söröket tudj inni, nagyon meg kell válogatni a beszerzési forrásaid. Szerencsére már lehet találni itthon több boltot és sörözőt, ahol nem (vagy csak nagyon ritkán) érheti csalódás a sört értő és szerető fogyasztót. Ezért is jó házisörfőzőnek lenni, mert így a legrövidebb a sör útja a poharadig!