Cikk megosztása
Izgalmas, történelmi sörök, kevés alkohollal? Mit szólnál a kikönnyített saisonhoz, megkóstolnád-e a szerzetesek fűnyírósörét, és hogy tetszene az „asztali sör”, amin a belga gyerekek is fenőttek?
Folyton mindenki az alkoholmentesről beszél. És növekszik a 0.0 sörök iránti igény itthon is. A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint tavaly, csak az első negyedévben csaknem 25 százalékkal nőtt az ízesített és majdnem 40 százalékkal az ízesítetlen alkoholmentes sörök forgalma.
A legtöbb alkoholmentes sör a nagyobb főzdékből jön, hiszen jelentős technológiai fejlesztések, beruházások kellenek ezek gyártásához, de nálunk is megjelentek a kisüzemi variánsok. Van közöttük kifejezetten jól sikerült, és van olyan, amelyik kevésbé.
Január végén, a Central European Brewers Conference nyitó előadásában Budapesten, Joe Stange, a Craft Beer & Brewing szerkesztője hosszasan beszélt a kisüzemi sör helyzetéről és lehetőségeiről. Az előadáson természetesen szóba kerültek az alkoholmentes sörök is, amelyek nagy részénél az ízélmény még mindig elmarad a várttól, fogyasztásuk mindig kompromisszumot feltételez.
Kompromisszumot, amit sokan nem akarnak megkötni. Milyen szerencse, hogy vannak más lehetőségek is! Stange szerint az alacsony alkoholtartalmú, de nem ‘mentes sörök jelenthetik a megoldást!
Az alacsony alkoholtartalmú termékek – noha más formában, – Magyarországon is kaphatók voltak egy időben, és nem is koptak ki teljesen. Leginkább nagyüzemi, gyümölcsös lágerek formájában találkozni velük. Persze ahhoz képest, mennyiféle volt belőlük egy időben, mára szinte eltűntek. Tényleg, miért is akarna inni valaki egy 3 százalékos lágert, ha van helyette „normális” és teljesen alkoholmentes is?

Az idők viszont gyorsan változnak: egyre kevesebb alkoholt akarunk. Micsoda mázli, hogy vannak olyan sörtípusok, amelyeknél nagyszerűen hangzik az alacsony alkoholtartalmú, de nem 0,0 verzió! Ezek mindig is itt voltak, csak nem figyeltünk rájuk. És elmondhatatlanul izgalmasabbak, mint egy szörppel és szódával megküldött, unalmas láger.
Lássuk ezeket!
Pub ale
Könnyed kocsmasör, az angol ale, vagy bitter nyomán, 4 százaléknál alacsonyabb alkoholtartalommal
Table beer
Gyökerei visszanyúlnak a középkorba, és leginkább Belgiumba meg Franciaországba. A sör, ami mindenkié volt, beleértve a nagyit és a gyerekeket is. Ezek az „asztali sörök” többnyire mindössze 1-2 százalék alkoholt tartalmaztak.
Petit saison
Fűszeres, de még inkább észteres ale, eredetileg visszafogott komlóaromával, egyenesen Vallóniából – de abból is a könnyített változat.
Light lager
Nagyon világos és nagyon kevés íze van. Egyenesen Amerikából jön és akkor is ismered, ha nem akarod. 🙂
Patersbier
A fűnyírósör belga, apátsági megfelelője, mert a szerzetesek nem csak tripelben és quadrupelben, hanem sokkal könnyebb dolgokban is utaznak.
Session IPA
Vágod. Sok komlóíz, de kevesebb maláta, a filigránabb test és az alacsonyabb alkoholtartalom érdekében. De ezt úgyis kóstoltad már…