Cikk megosztása
Az USA-ban csökken a házi sörfőzés népszerűsége, pedig ez volt az, ami elindította a craft mozgalmat. Bezáró alapanyagellátókról, lelkesedésüket vesztett sörkészítőkről érkeznek hírek. Hová lesz így az innováció? És mi a helyzet Magyarországon?
Az otthoni sörfőzés elterjedése nélkül elképzelhetetlen lett volna az amerikai sörforradalom. A mai napig működnek olyan, mára világhírűvé vált sörfőzdék az USA-ban, amelyeket lelkes amatőrként induló sörmesterek alapítottak. Ez a jelenség szerte a világban megfigyelhető, így Magyarországon is, ahol több meghatározó főzde története indult a tulajdonosok konyhájában. Amerikában azonban látványosan csökken az házisörfőzés iránti érdeklődés. De mi újság idehaza?
American Homebrewers Association névjegyzékében található, házisör főző cuccokat áruló boltok száma csökken, és szerintük ez mutatja az otthoni sörfőzés iránti érdeklődés visszaesését. Az pedig méginkább, milyen jelentős visszaesés mutatkozik a szervezet taglétszámának alakulásában: 2016 és 2019 között körülbelül 45 ezer tagot számláltak, 2023 végén pedig már csak 30 ezret.
Ez a cikk arról ír, hogy hasonló a helyzet a helyi házisörfőző csoportokkal is. Az otthoni sörkészítés a jelek szerint már nem olyan vonzó az USA-ban, viszont továbbra is elmondható, hogy a sörtrendek nagy része onnan érkezik Európába. Adódik a kérdés: vajon Magyarországon is megfigyelhető az otthoni sörkészítés visszaszorulása? Utánajártunk.
Már tíz éve is volt visszaesés
A nemrég elhunyt Jimmy Carter elnök volt az, aki az 1978-ban USA-ban legalizálta a házi sörfőzést. Egy évvel később meg is alakult az American Homebrewers Association, és jókora iramban szaporodtak az otthoni sörfőző versenyek, klubok és sorra nyíltak a sörfőző alapanyagokat kínáló boltok. Sokan tanultak meg korábban elérhetetlen sörtípusokat készíteni, néhányan pedig profik lettek és főzdéket nyitottak.
A 2010-es évek közepére az amerikai craft sörszövetség több mint 4000 főzdét számlált. Volt is, aki hangot adott annak, hogy a profi főzdékben készülő craft sörök könnyű hozzáférhetősége veszélyeztetheti a házi sörfőzést.
Minek bajlódjak azzal otthon, hogy csináljak egy szuper IPA-t, ha végre a kocsmában és a boltban is lehet olyat kapni?
– gondolhatták sokan, és 2015 környékén láthatóan fel is hagytak jónéhányan a főzéssel. A Covid alatti lezárások azonban újabb lökést adtak az otthoni kísérletezésnek: a házisörfőző alapanyagokat forgalmazó Northern Brewer például 50 százalékos forgalomgyarapodásról számolt be a lezárások első hónapjaiban. Ennek viszont, úgy tűnik tényleg vége.
Talán jogos a kérdés: kik lesznek a jövő profi sörfőzői, ha visszaszorul az otthoni sörkészítés?
Magyarország: még szembe megyünk a trendekkel
Itthon az Első Magyar Házisörfőző Egyesület fogja össze azokat, akik rendszeresen készítenek otthon söröket. Merczel Tamás, az egyesület tagja és a májusi Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének szervezője kérdésünkre elmondta, hogy az USA-ban tapasztaltakkal szemben Magyarországon köszöni, jól van a mozgalom. Az egyesület tagsága 2024-ben kb. 120-ról ment fel immár 150-re, igyekeznek minél több rendezvényt szervezni a tagoknak, és természetesen továbbra is kiemelt esemény a minden évben megszervezett, tavaszi verseny.
Utóbbi népszerűsége ráadásul jelentősen nőni tudott az elmúlt években: míg 2017-ben 88 sört kellett értékelnie a zsűrinek, tavaly már 282-őt. Az egyesület szervezésében pedig 50 fő vett részt tavaly sörbírálói képzésen.
Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület partere, a Hopline, söralapanyag-forgalmazó eladásai pedig ugyancsak azt mutatják: Magyarországon továbbra is felívelőben van az otthoni sörfőzés. 2023-ban kb. 40000 kg malátát, 2000 kg komlót és 400 darab kezdő sörfőző készletet értékesítettek. Ugyanezekre tavaly még nagyobb volt a kereslet: elkelt a 2023-ban eladott malátamennyiség több mint kétszerese, 3500 kg komló és 600 db. sörfőző szett is gazdára talált.
A magyar házisörfőző közösség és mozgalom – szemben a tengerentúlival – tehát a Covid után is tovább tud növekedni, ami nagyszerű hír a jó sörök kedvelői számára! A májusi versenyre pedig nem csak a sörfőzőket várják, hanem természetesen a fogyasztókat is!