Cikk megosztása
Bort, gint, majd sört érleltek abban a sztárhordóban, amelyet egyszerre mutogathatna a vendégtérben a Kovács Nimród Borászat, az Opera Gin és a FIRST Craft beer. De vajon, milyen a gin, ha belepiszkál a battonage chardonnay? És milyen a savanyú sör, ha abba meg az előbbi kettő piszkál bele?
Egy, közös eseményen lehetett megkóstolni a Kovács Nimród Borászat 2022-es Battonage Chardonnay borát, az Opera Gin The Winery Collection gint és a FIRST Craft Beer vadonatúj Hairu nevű sörét. A három ital közötti kapocs pedig tehát a hordó volt, hiszen, mindegyiket ugyanabban érlelték.
Persze szépen sorjában.
Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2022
Az amerikai tölgyfahordóban (amely egyébként is roppantmód tudja hozni a vaníliás karaktereket) battonage technológiával készítették a bort. Kovács Nimród régóta csinálja ezt a chardonnay fajtával. Érlelés közben rendszeresen felkeverik a hordó aljára ülepedő finomseprőt, így a bor karaktere jóval összetettebbé válik, igen sűrű, totál intenzív és egészen vajas/olajos kortyérzetűvé változik. A chardonnay hagyományosan az a fajta, amely sokféle „kezelésre” tud jól reagálni. Elég, ha csak egy szikár Chablis-ra, vagy épp egy letaglózó kaliforniaira, esetleg arra gondolnunk, hogy igazi champagne is nehezen képzelhető el nélküle. A kóstolón a készítés időrendjében haladva, előbb a battonage chardonnay-t kóstoltuk, majd kisvártatva jött a gin.
Opera Gin The Winery Collection – Battonage Chardonnay Hordóérlelt Gin
Az Opera hordóérlelt ginjének karaktereit eleve úgy tervezték, hogy jól működjön majd a korábban chardonnay tartalmú hordóval. Illatában egyből jelentkezik a testes fehérborokra jellemző kekszes, enyhén toastos jelleg, de ami még szembeszökőbb, az a szín, amely ugyancsak harmonizál az egri borral. Kortyérzetben előbb az ital krémessége feltűnő, mintha mindent lekerekített volna benne a tölgyfahordós érlelés. Visszanyesett herbalitás, a végén pedig egészen a bourbonra hasonlító jegyek jelennek meg. Vanília, fahéj, kókusz – nehéz is lenne long drinkben elképzelni, ez nem az a gin, amit megkínálsz egy fél citrommal és felhúzol Schweppes-szel! 🙂
FIRST Craft Beer Hairu
A Hairu előtt, Kocsis Dani, a sörfőzde képviseletében gyorsan megmutatta az alapsört, amelynek egy része annak idején, feketeribizlivel, sárgabarackkal és kakaóval kiegészítve Purple Current néven meg is jelent. Érdekes tétel, pláne úgy hogy az elmúlt hónapokat palackban töltötte.
Az igazi izgalmakat azonban a Hairu tartogatta, amely a 14 nónapos chardonnay-gin hordós érlelést követően, rózsaborssal és borókával kiegészítve, ugyancsak palackban várta a sorsát. Kóstoláskor egyből érezni, mennyire komoly boros jegyeket adott hozzá a hordó, de érdekes, hogy elsőre – talán a sörben használt piros bogyós gyümölcsök miatt – a vörösboros jelleg érződik. Később előtérbe kerülnek a nagyon határozott sherry-s, portóis aromák. Ízben inkább lekváros, mégsem édes. A gin csak az utóízben jelentkezik, némi fűszeresség formájában – no meg idővel az illatában is jön a gyantás, vaníliás, vajas jelleg. Komplexitását jelzi, hogy a legvégén, minderre még rárakódik egy kör jellegzetes, oxidált, téli almás, aszalt gyümölcsös-diós zamat is.
A sörből alig 250 palack készült, szóval ha megtapasztalnád ezt a nem mindennapi élményt, siess! Ja, és ha teheted, szerezd be hozzá a bort és a gint is, hiszen ez a kombináció egymás után kóstolva az igazi!