Cikk megosztása
Rekordidő alatt teltek be a nevezések az idei Házisörfőzők Nemzetközi Versenyére, amelynek hétvégi finise igazi sörünnepnek ígérkezik a Horizont Brewing és a Mad Scientist taproomjaiban és teraszain. A versenyről Merczel Tamással és Posta Viktorral beszélgettünk.
Pillanatok alatt összejött a 300 nevezett sör, ami sokkal több, mint a korábbi versenyeken. Mi ennek az oka? Illetve a budapesti esemény hová helyezhető el régiós szinten?
Merczel Tamás: Igen, ez most tényleg gyorsan ment.
Posta Viktor: Önmagát gerjesztette a dolog, ahogy fogytak a helyek, egyre jobban kaptak rájuk az emberek. Minden bizonnyal sokat szímtott, hogy idén először kommunikáltunk folyamatosan arról, hány hely telt be.
M.T.: Idén tényleg időben meghirdettük a versenyt, és a kategóriákat is. Korábban a versenyzők nem tudták, hogy az általuk küldött sörök milyen más típusokkal lesznek egy csoportban. Sokkal tervezhetőbb lett így a dolog.
Emellett pedig nagy mennyiségű ajándék és nyeremény várja azokat, akiknek jól szerepel a sörük. A nyereménylista nyilvánosságra hozatala után három nap alatt bejött még az utolsó száz nevezés. Szóval ennek is nagy szerepe volt, és értékesek a felajánlott nyeremények, van közöttök sörgyártó képzés, Balaton Beer Weekend részvétel szállással, különdíjak, stb.
Szerintünk idén tényleg felkerült a nemzetközi sörverseny térképre a rendezvény, jól láthatóan érdeklődnek külföldről is iránta a házisörfőzők: Finnországból, Svájcból, Görögországból, Angliából is érkeztek sörök.
Meddig lehet/érdemes növelni tételek számát a jövőben?
P.V.: A jelenlegi nekünk is új helyzet, hiszen a nagy érdeklődés miatt előfordult például olyan, hogy egyesületi tagok sörei maradtak le a versenyről. Voltaképpen ez édes teher, de kezelnünk kell a helyzetet. Van egy listánk, amin gyűjtjük, mit csinálnánk másképp jövőre… A több sör több asztalt, több rekeszt és elsősorban több bírát jelent. Ahhoz, hogy 300-ról mondjuk 450-re emelhessük a versenyző sörök számát, már koncepciót kellene váltanunk.
Most három nap alatt megy le a bírálat, csütörtökön, pénteken és szombaton. Az első két nap az előbírálatokról szól, szombaton pedig reggeltől estig megy a munka, hogy kialakuljon a végeredmény. Ebben a rendszerben ez több sörrel már nem működne.
M.T.: A másik út, ha maradunk a 300-as limitnél, hogy minőségben fejlesztünk, ami több programot, és több látogatót jelent.
A versennyel együtt az egyesület is változik, nem?
P.V.: Most kicsit felbolydult a méhkas, mióta a Hopline beszállt a támogatóink közé. Az egyesületi tagok 10 százalék kedvezményt kapnak náluk, meg is ugrott a tagság száma.
Igyekszünk trendivé tenni az egyesületet, lett új logo, megújult az arculat és több a program is. Az elmúlt években szinte csak a verseny és a szigetmonostori találkozó volt, most már több összejövetel van, kóstolók, klubdélutánok.
Próbáljuk folyamatosan fejleszteni a weboldalt. Az én vízióm az, ha valaki házisörfőzéssel kapcsolatos infót szeretne szerezni, az egyesület honlapján kezdi majd.
Hogyan látjátok a sörök minőségét? Javulnak?
M.T.: Évek ót trend, hogy egyre jobbak a sörök. Régebben előfordultak hibás tételek, amelyek futottak, de ma már alig van ilyen, ami persze azt is jelenti, hogy egyre keményebb dolga van a bíráknak.
Egyébként az egész BJCP bírálat szemlélete pozitív, a kritika mindig építő. A legtöbben nem is a díjak, hanem a visszajelzés miatt adják be a sörüket.
P.V.: Általánosságban elmondható, hogy a minőség iránti igény megvan a közösségben, emellett pedig az alapanyagok, a receptek hozzáférhetősége mint-mint pozitívan változott az elmúlt időszakban, szóval sokkal könnyebb ma már viszonylag jó sört csinálni.
Melyek a legnépszerűbb stílusok a versenyen?
M.T.: Sokáig IPA-ból és APA-ból volt a legtöbb. Ezek száma persze idén is jelentős, de már nem annyira. Meglepő módon a nemzetközi cseh-német láger kategóriában érkezett a legtöbb nevezés. Szóval a házisörfőzők is bátran elkezdtek láger söröket főzni.
P.V.: A versenyeken általában megadnak stílusokat, amelyekben lehet nevezni, mi viszont minden stílusban várjuk a söröket. Egészen pontosan 130 nevezhető stílus volt, és 101-ben érkezett is sör.
Szombaton pedig kiderül, melyek lettek a legjobbak. Mondjátok el, miért érdemes annak is ott lennie a Főzdeparkban, aki nem nevezett a versenybe egy sört sem?
M.T.: Hát rögtön azért, mert a fogyasztást leszámítva tök ingyenes a rendezvény. Mad Scientist és Horizont sörök lesznek, főzdetúrákon lehet részt venni, és lesz négy előadás is. A sörkorcsolyát a Zabáljcsak biztosítja, ha pedig valaki szeretne többet megtudni a sörfőzésről, az Elsősör pultnál tényleg mindent megkérdezhet.
P.V.: A Fehér Nyúl ingyenes ízhiba kiteket hoz, hogy aki szeretne, jobban elmélyülhessen a leggyakoribb ízhibák tanulmányozásában, illetve lesz egy online kvíz is, nyereményekkel.
Az eredményhirdetést egyébként élőben lehet követni majd az Első Magyar Házisörfőző Egyesület Facebook oldalán. Mi arra számítunk, hogy ott lesz 150-200 ember, akikkel lehet szakmázni, tapasztalatot cserélni. És azért azt se felejtsük el, hogy a sörfőző közösség végtelenül nyitott és barátságos. Jó kis délután lesz!