Cikk megosztása
Etanol helyett immár simán vízben oldott komlókivonatokkal támad az egyik legismertebb komlótermék-előállító. Ez nem csak a hagyományos sörök, hanem alkoholmentesek és hopszódák esetében is jól jöhet.
Etanol vagy a propilénglikol helyett simán víz a hordozóanyaga a BarthHaas új Precision in Hop Aroma (PHA) termékcsaládjának. Hannes Schneeberger, a cég értékesítési vezetője szerint az új termékekkel sokkal könnyebb dolga lesz a sörfőzőknek.
Az új PHA kivonatok titka, hogy a BarthHaas kifejlesztett és szabadalmaztatott egy emulgeálási technikát, amelynek használatával a komlókivonatok simán oldódnak vízben.
Dr. Alicia Muñoz Insa, műszaki értékesítési vezető szerint az innovatív kivonatok enyhén komlózott sörökhöz, mint a láger, pilsner és alkoholmentesekhez, valamint a hopszódákhoz lettek kifejlesztve. Az új PHA változatok tárolási és szállítási költségei pedig alacsonyabbak, mint a hagyományos komlótermékekéi.
Dr. Alicia Muñoz Insa azt is elmondta, hogy a legtöbb sörfőző komlóolaj-termékekkel alkotja meg söreinek komlóaromáit. Ezek a termékek tökéletesek a stabil és konzisztens komlókarakter létrehozására, de mivel olajokról van szó, hordozóanyagra van szükségük ahhoz, hogy a sörben oldódjanak. Eddig ezen a ponton bukkant fel az etanol vagy a propilénglikol, de most azok a sörfőzők is próbálkozhatnak a PHA komlóaromákkal, akik úgy döntenek, nem szeretnének a főzdében ilyen segédanyagokat. Az új termékek tehát csak komlókivonatból és vízből állnak.
A BarthHaas új PHA termékei sokféle ízben és változatban kaphatók. Vannak egyedi komlóolaj-frakciókból készültek és egyetlen komlófajtából származók is. Mindegyik oldódik hideg sörben is, ráadásul mivel teljesen folyékonyak, használatuk esetén nincs sörveszteség sem.