Cikk megosztása
A Zirci Apátsági Manufaktúrában háromféle sör készül: a Zirci Apátsági Pils, amely egy klasszikus, könnyű, kesernyés, aranyszínű láger; a Zirci Apátsági Búza, amely selymesen citrusos, szűretlen búzasör és a Zirci Apátsági Belga, amely egy karakteresen komlózott sörkülönlegesség.
A sörök készítéséhez a malátát Németországból hozzák, a komlót pedig több helyszínről is, használnak német, angolszász és amerikai típusú komlókat is. A belga sörhöz belga élesztőt használnak, a pilsenihez az általánosan elfogadott lager élesztőt, a búzához pedig egy különlegesre esett a választás.
A főzdében szezonális söröket is tervbe vettek, például egy összetettebb karácsonyi sört, illetve egy frissebb tavaszit.
Van néhány kategória a magyar sörpiacon, ami teljesen méltatlanul tűnt el az elmúlt tíz-húsz évben, érdemes lenne némelyiket feltámasztani – olvasható a Magyar Konyha cikkében.
A Zirci Apátsági Sörfőzdét egyébként mindössze háromnegyed év alatt építették fel, és a százötvenmillió forintból megvalósított beruházás az előzetes becslések szerint három-öt év alatt akár meg is térülhet.