Cikk megosztása
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Úgy néz ki, mint az őszibaracklé, ha pedig kibontod, a szomszéd is tudja: NEIPA-t iszol, annyira jellegzetes a fenyős, citrusos illata. A New England IPA iránti rajongás nyilvánvaló, az viszont nem, miért néznek ki így ezek a sörök.
Annak idején nagyon hamar ideért Magyarországra az Egyesült Államok keleti partvidékéről, közelebbről Vermont államból a NEIPA stílus, amely világszerte lett a craft sörfőzés talán legnépszerűbb újítása néhány évvel ezelőtt.
A New England IPA könnyen szerethető, hiszen a kortyérzete selymes, izgalmasan sima a textúrája, tele van citrusos, trópusi gyümölcsös aromákkal, és a hagyományos IPA-k izmos komlókeserűségét hiába keresnénk benne.
A „ködös”, „felhős”, hazy jelleg a hagyományos sörtípusok nagy részénél semmi jót nem jelez, épp ellenkezőleg, a NEIPA-nak mégis az egyik legfontosabb jellemzője.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
De honnan a köd?
A legtöbb hazy sör két dolog miatt ködös. A folyadékban található fehérjék és komlóolajok tehetnek mindenről. Előbbiek nehezen bomlanak le, és úgy tudnak ködös alapot biztosítani, hogy a sörfőzők nagy mennyiségben használnak malátákat. A komlókból származó olajok pedig egyesülve a gabonából származó fehérjével megbízhatóan homályos megjelenést kölcsönöznek az italnak. Ezen kívül pedig még a megfelelő élesztőfajták is segíthetnek a speciális külalak létrehozásában.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ugyanakkor a NEIPA igen érzékeny sör: a dobozra írt szavatossági idő a legkevesebb esetben jelenti azt, hogy lejártához közeledve ereje teljében lévő sörre számíthatunk. Törekedjünk inkább arra, hogy a NEIPA-kat a készítésükhöz minél közelebbi időpontban fogyasszuk el, és addig is tartsuk hidegen! Szóval nem ez az, amit érdemes eltenni a pincébe!