Cikk megosztása
A nyáron lezajlott II. Extrém Sörfőző Versenyben legjobbnak választott Gaia nevű főzetnek ma debütál a gerilla verziója, (szerintünk) még több kiwivel és rukkolával. És ami a legszuperebb: jól áll neki!
Az UnCertain Brewing három tagja egyébként nagyon tudatosan műveli a sörfőzést, tanulmányaikat és munkahelyeiket tekintve különösebben nem meglepő, hogy ilyen jól szerepeltek a versenyen. A három fős csapatból Kósa Bálint jelenleg Portugáliában végzi egyetemi tanulmányait, viszont Lackner Rolf a Horizontnál dolgozik sörfőzőként, Palla Péter pedig Miskolcon, a zip technél villamosmérnök gyakornok.
Győztes, egyben első kereskedelmi forgalomban is megjelenő sörük neve tehát Gaia, aki a görög mitológiában nem más, mint a Földanya. A dobozon kiwiből, szárzellerből és rukkolából megrajzolt Mámmá, aki – idomait tekintve legalábbis – igazi ősanya típus, roppant kifejező lett, nehéz lesz a kíváncsi sörkedvelőknek nem levenni a dobozt a polcról!
Na, de lássuk végre a sört!
Nyáron egyébként azt írtuk róla, hogy kettlesour technológiával készült, és üdítő, no meg van benne egy csomó kiwi, zeller és rukkola. Ez eddig stimmel, igaz, akkori ítéletünk szerint utóbbi kettő kissé „elvitte az ízét a konyhakert irányába, de az egészben az a ravasz, hogy ezek tulajdonképpen jól harmonizálnak a savanykás ízekkel”.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az új Gaia egyéretlmű szintlépés a házi főzethez képest, kiváltképp, hogy a belefőzött zöldek sárgabarackra, mandarinra és egyéb citrusokra emlékeztető illattá állnak össze. Aztán ízben és érzetben már egyértelmű a gose, de csak enyhe sóval, szuperszép szénsavval, tisztára, mint mondjuk egy vagány ásványvíz a Kárpátokból!
A házi változatot különben egészen sok otthoni batch lefőzésével fejlesztgették, nagyjából fel évig amire elérte a megfelelő formáját. A mostanit elkészítő Reketyében pedig totál profi csapattal optimalizálták a receptet az ő rendszerükre. „Természetesen ez nem a recept felskálázását jelentette kicsit változtattunk az addicíók arányán és az alapsörön is, de szerintem sikerült visszahozni azt az ízvilágot amit mi megálmodtunk” – mesélte a folyamatról Palla Péter, aki azt is elárulta, hogy telis tele vannak tervekkel a jövőbeli sörökkel kapcsolatban, köztük nem egy igen polgárpukkasztó recept!
Jelenleg elsősorban spontán erjesztésű sörökkel kísérleteznek, ami tényleg hozhat szuper, és minden szempontból szokatlan tételeket! A lényeg azonban most az, hogy 18 órától már kóstolható a Gaia a Jónás Craft Beer & Foodban, valamint a One Beer webshopjába is felkerült már!