Cikk megosztása
NEWBrew néven hozták forgalomba Szingapúrban azt a sört, amelyet az ország vízügyi hatósága és a Brewerkz kisüzemi sörfőzde közösen fejlesztett ki. A termék érdekessége, hogy újrahasznosított szennyvízből készül.
A sört ún. NEWater márkájú vízből főzik, amelyet szennyvízből állítanak elő. A vízügyi hatóság szerint az új sör előállítása része annak a törekvésnek, hogy a szingapúriakat a fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára neveljék – írja a Vg.hu.
Úgyis szétkapják a vizeket
A NEWater állítólag teljesen semleges ízű, ezért tökéletesen megfelel a sörfőzéshez, és egyébként is elmúltak már azok az idők, amikor a helyi víz nagyban befolyásolta a sörök ízvilágát. Korábban nem volt lehetősége a sörfőzőknek arra, hogy megválasszák, milyen vízzel dolgoznak, sőt egyes sörtípusok azért tudtak jellegzetesek lenni, mert meghatározó volt a helyi víz, elég csak a pilsenire vagy a gosera gondolni.
Ma már viszont voltaképpen vízkezeléssel kezdődik a sörfőzés, ami azt jelenti, hogy a csapvízből előbb ún. nyersvizet, majd a készíteni kívánt sörtípushoz leginkább alkalmas „sörfőző vizet” készítenek.
Ez úgy történik, hogy egy szűrő segítségével eltávolítják a vezetékes víz klórtartalmát, második lépésben pedig egy vízlágyító készülékkel a kalcium- és magnézium sókat is kivonják. Az így megalkotott nyersvizet „sózzák vissza” a megfelelő összetételűre.