Cikk megosztása
Úgy jött ki a lépés, hogy bő többségben vannak az ország keleti feléből származó, friss főzetek az elmúlt hetek újdonságait bemutató ajánlóban. Mondjuk belekavart a Nyuszi is…
Sima Brewing Fekete Kincs
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Rögtön itt volt a Sima Brewing Fekete Kincs söre, ami, ha úgy vesszük, a Dunától csak párszáz méterre keletre, a Fehér Nyúlnál készült, de az apropóját adó hozzávaló a Tisza-tóból származik. Ez pedig nem más, mint a sulyom, ami egy elég ritka vízinövényfaj. Ha te is léptél már bele a termésébe a Tisza-tónál, tuti, hogy emlékszel rá: négy, brutálisan hegyes tüskéje van. Vizigesztenyének is hívják, és ebből már gondolhatod, hogy a termés ehető is. Abádszalókon van is egy csokimanufaktúra, amely használja. Tőlük szerzett sulymot a Sima is, kellemesen zöld dióssá téve vele a Fekete Kincset.
Teszt András Gamma.41
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Szent András Sörfőzde tesztszériája legmókásabb sörének bejelentését április 1-re tartogatták, így egy darabig találgatták páran, vicc-e az egész, vagy nem. Már akkor lehetett sejteni, hogy nem az, de mindenesetre jó húzás volt ez a főzdétől, szép sajtóvisszhangot tudtak generálni vele.
A sör egy rauchbier, azaz füstölt malátával készülő láger, megküldve egy kis pirospaprikával, paprikasűrítménnyel, de köménymag és fokhagyma is került bele. Nem olyan para ám, mint amilyennek ezek alapján gondolod, igaz, tényleg pikáns, a végén pedig enyhén csípős is. Tény, hogy nem az, amit egész este innál.
Dealbreaker Track Tokushima
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Track Tokushima a Dealbreaker első gose söre, amit együtt készítettek Piszkor Norberttel, aki mostanában a Madhouse szakácsaként dolgozik. A sós búzasört madagaszkári Bourbon valníliával, és egy japán, sudachi nevű citrussal ízesítették, a szuper színért és további gyümölcsös jegyekért pedig az áfonya a felelős. Nagyszerű, komplex, vadítóan gyümölcsös sör!
Viharsarok Sőrfőzde Eggnog
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Húsvétra ezúttal is kijöttek a gyulaiak az Eggnoggal, amely egy tojáslikőr inspirálta sör. Pontosabban – ahogy a honlapjukon írják – nem is tojáslikőr, hanem posset, mai egy több száz éves történet. Tej, ale, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió és fahéj – nagyjából ezekből állt, esetleg citrushéjat reszeltek a tetejére.
A sör épp ezteket az ízeket és illatokat hozza, egy kis komlókeserűséggel kiegészítve, ami voltaképpen jól áll neki. Krémes, édeskés, ha bírod a maximumra tekert ízeket, az Eggnog bejön majd!
Mad Scientist Tringle Kingle
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Saison, amelyet szárazra erjesztettek, és alaposan befűszereztek kétféle szecsuáni borssal. A stílushoz illően kegyetlenül fenolos, viszont tényleg meglehetősen száraz. A fűszerek egy elég összetett élményt adnak ezzel a saison élesztővel. Érdekes módon legfőképp afféle fenyős jegyek jönnek belőle, az illata olyan, mint a klasszikus fenyős habfürdőé. Tömény, tökösen fűszeres sör, nem kevés meglepődéssel a korty végén.