Cikk megosztása
Az utóbbi pár évben hatalmas változás tapasztalható az alkoholos italok fogyasztási szokásaiban. Ettől a váltástól lényegesen megemelkedett az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek piaca, innovatív fejlesztésekre sarkallva a gyártókat. Utóbbi folyamatnak köszönhető a most már hazánkban is elérhető alkoholmentes „gin” megszületése, mely az úgynevezett mocktailok egyik fő alkotóeleme.
A nemzetközi IWSR italpiac elemző cég felmérései 2024-re 31%-kal nő az alacsony alkoholtartalmú, de elsősorban az alkoholmentes italok forgalma. Ilyen trendek mellett a cégek kénytelenek izgalmas kategóriainnovációkkal előrukkolni. Egyik ilyen térhódítási terep a mocktailok és alkoholmentes „párlatok” világa, mely az éjszakai életben aktív fiatal fogyasztóközönség számára – a kimutatások szerint – egyre népszerűbb.
De mi is az a mocktail?
Lényegében alkoholmentes italok keveréke, legfőképpen jeges ital formájában. Összetevői között szerepelhetnek friss gyümölcslevek, szirupok, tejszín, gyógynövények, teák, fűszerek. A legenda a legelső mocktailok megjelenését Shirley Temple nevéhez köti. Számos étteremből és hotelből hallani lehetett olyan történeteket, miszerint a Temple család vendéglátói találták fel az első mocktailokat Shirley számára, mikor megszállt náluk.
Nem kellett sokat várni arra, hogy a long drinkek mintájára készült mocktailok alkotóelemeinek választékát kibővítsék egy, a tömény szeszesitalokat helyettesítő alkoholmentes alternatívával. Mára több gyártó is kísérletezik az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes „gin” előállításával
Hogyan készül az alkoholmentes „gin”?
Az alkoholmentes szeszes italok készítői összetett, árnyalt ízeket próbálnak létrehozni növényi alapanyagok, gyógynövények, diófélék és magvak felhasználásával. Néhány vállalat a gin jellegzetes borókabogyós ízével próbálja az alkoholmentes variációt megalkotni, míg más cégek saját ízekkel kísérleteznek. Az egyik vállalat például egy speciális technológiai eljárással hideg folyadékba áztatja a kívánt íz forrását.
Az alkohol tökéletes kémiai vegyület az ízek hordozásához. Mivel az alkohol könnyen elpárolog, az italgyártók a kívánt íz és aroma kinyerését követően lepárolják a kapott keveréket, hogy eltávolítsák az alkohol nagy részét, és koncentrálják az ízeket. Más márkák más, teljesen alkoholmentes módszereket alkalmaznak. Egyik ilyen lehetőség a gőzpárlat, amely illóolajokat von ki a növényi anyagokból úgy, hogy gőzt vezet át az összetevőkön.
Hogyha kedvet kaptál a mocktailok kipróbálásához, a Town & Country összeszedett néhány szuper receptet!