Cikk megosztása
Korán sötétedik, borongós az őszi este, kijárási a tilalom, nyomott a hangulat? Most van itt az ideje félretenni minden diétát, és elkészíteni a sörös baklavát! Dolgod felől megteheted… 🙂
A sörös baklava ötlete elsőre persze kellően őrültnek tűnik, de mióta megkóstoltuk a baklavás sört, elő merünk jönni egy ilyen desszerttel!
A baklava olyan édesség, amit – ha nem jártál még a közel keleten – valószínűleg eddig csak a gyrososoknál kóstoltál, és jó eséllyel viszonylag ritkán jutott eszedbe, hogy otthon is elkészítsd. Ezzel mi is így vagyunk, de a sörös változat ötlete kellő motivációt nyújtott ahhoz, hogy nekiálljunk.
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 40 dkg darált dió
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 dkg vaj
- 1,5 dl édes, malátás sör, esetleg desszertsör
- 1 dl víz
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- fél citrom leve
Készítéskor az olvasztott vajjal kell megkenni a tepsit, beletenni egy réteg réteslapot, aztán jöhet egy kenésnyi vaj, aztán megint a réteslap, megint a vaj, a következő adag réteslapra viszont már a darált dió és a fahéj jön. Ennek a tetejére újabb 2 adag vajas réteslap kerül, aztán megint a dió, és így tovább. A lényeg, hogy a tetején, befejezésül 2 réteg réteslap legyen. Ha minden emelet fent van, akkor rombusz alakú csíkokra kell vágni, és 180 fokos sütőben, kb. háromnegyed óra alatt megsütni.
És most jön a lényeg! Mert a szirup lesz az, ami miatt szórakozunk ezzel az egésszel! Ehhez tedd egy edénybe a cukorral a sört és a vizet, forrald fel, majd a tűzről levéve mehet bele a méz is és a citromlé, valamint a citrom reszelt héja. A megsült baklavát ezzel a sziruppal kell majd alaposan meglocsolni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ha ránk hallgattok, megvárjátok, mire teljesen kihűl, mert annyi idő kell a szirupnak is, hogy rendesen integrálódjon a diós-vajas tésztába, és kisebb eséllyel esik majd szét az egész. A teljesen extrém arcok fogyasztás előtt még porcukorral is megszórják. Ezt rátok bízzuk, fogorvos olvasóinkat már úgyis elvesztettük a bevezetőnél…
A baklava sörös változatát amúgy a HopTop Brewery Baklava söre ihlette, ami baksör alapon készül, és rengeteg dió és pisztácia, no meg méz is van benne. Az jól működik, miért ne lenne jó ugyanez fordítva? 🙂