Cikk megosztása
A délszláv népeknél, sőt az egész Balkánon mindenhol különféleképp készített csevap (mititei, mics, csicsi) mustárral és/vagy ajvárral, lepény, vagy kelt tésztából készült kenyérrel az egyik legjobb (és legegyszerűbb) grillezett húsétel. Ez itt a vajdasági változat.
Mert nem kell olyan messzire utazni ám az igazi csevap kedvéért! Szegedről a Tiszát követve, a délvidék magyar lakta vidékein is készítik ezt az ételt, most a magyarkanizsai változatot mutatjuk be!
A vajdasági konyhát több évtizede formálják a helyi szerb és balkáni behatások, így napjainkra a hagyományos magyar konyha mellett, a délvidéki éttermek kínálatában és a családok vasárnapi asztalán egyaránt megjelennek a klasszikus, magyaros fogások, a helyi hagyományos ételek, és a balkáni konyha legjobb megoldásai is. A halászlé és a vajajja mellett természetesen csevap(csicsa) is.
Utóbbi a Balkán térség egyik, ha nem a leghíresebb étele, még a török hódoltság hagyományozta a délszáv népekre. A darálthúsból készült fogás mára azonban a helyi magyar családok számára sem idegen, és a vajdasági éttermekben is kapható a népszerű szerb fogás. Az igazi bosnyák recept szerint marha- és birkahúsból készítik, a délvidéki verzióban viszont sertés dagadóra cserélik a bárányt, de a szerbekhez hasonlóan lilahagymával, ajvárral is tálalják. Aki viszont a hagyományosabb ízeket kedveli, kérheti a csevapot kajmakkal, ami egy jellegzetes szerbiai túró.
A magyaros ételek alapvető alkotóeleme a pirospaprika, amit a vajdaságban sem hanyagolnak az emberek. A szerb konyhában viszont a por állagú fűszer mellett csípős papirkapelyhet használnak, amit szudzsuknak hívnak, és ami mára a délvidéki magyarság fűszerespolcáról sem hiányozhat (aki bátor, megküldheti vele a csevaphúst is).
Csevapcsicsa recept, 4 személyre
Hozzávalók:
- 60 dkg marha hús (nyak vagy lapocka)
- 40 dkg sertés hús (dagadó)
- (az eredeti bosnyák recept szerint 80 dkg marhahúst és 20 dkg birka húst használnak)
- 2 dkg só
- bors ízlés szerint
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A húsokat felcsíkozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A pihentetés után a fűszeres húsokat ledaráljuk, először nagyobb lyukú húsdarálón, majd utána egész apró lyukú rostán. A darálás után még kb 20 percen keresztül gyúrjuk és össze dolgozzuk, majd kb. 3 dkg-os henger formákat gyúrunk. Grillen kb. 4-5 perc alatt készre sütjük.
Klasszikusan ajvárral és lila hagymával tálaljuk, a fűszereket és a sok hagymát pedig remekül öblítheti egy világos láger, de nagyon izgalmas némileg testesebb, sötétebb alsóerjesztésű sörrel is, a mi ajánlatunk hozzá mondjuk egy bécsi ászok!