Cikk megosztása
Idén is megrendezik az egyik legfontosabb magyarországi sörversenyt, a Central European Beer Awardsot, amelyre kisüzemi kézműves sörfőzdék és házi sörfőzők is nevezhetnek!
A Central European Beer Awards – Nemzetközi Sörversenyt 2018 júniusában rendezték meg először, a Kézműves Sörfesztivál Gyula kísérőrendezvényeként, és mára már az egyik legrangosabb hazai ilyen rendezvénnyé vált, amelyet évről-évre fejlesztenek a szervezők, legyen szó a nemzetközi jelleg erősítéséről, vagy magáról a verseny lebonyolításáról.
A sörversenyen csak magasan kvalikált, elismert sörbírák mondanak ítéletet a sörökről. A szakemberek felét külföldről hívják meg, a másik felét pedig Magyarországról, szintén magasan képzett kóstolók, hazai szakemberek alkotják – mondta Kovács Ladislav versenyigazgató. Hozzátette: törekednek arra, hogy a versenyen mindig a legnépszerűbb sörkategóriák szerepeljenek: legyenek benne nemzetközi trendeket követő kategóriák is, de ne maradjanak le a konzervatív, nagy múlttal rendelkező sörtípusok sem a palettáról.
A verseny menete – kizárják a szubjektív sörbírálatot
Komoly újítás volt a hazai sörversenyek történetében, amikor Gyulán bevezették, hogy a verseny teljes menetét számítógépes rendszerre épülve bonyolítják, teljesen kizárva a szubjektív elemeket.
Ez úgy történik, hogy a beérkezett mintákat nyilvántartásba veszik, illetve az elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal azonosítják és mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látják el. Aztán a verseny teljes lebonyolítása alatt csak ezen sorszámmal, és a sör BJCP szerinti kategória megnevezésével, alkoholtartalmával találkozhatnak a bírálók, akik egy belső informatikai rendszeren keresztül, tehát számítógépen, és nem papíron értékelik a kóstolt tételeket.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ezekkel a kategóriákkal próbálkozhatsz
A versenyen – ahogy az lenni szokott – arany, ezüst és bronz érmeket osztanak, emellett pedig kihirdetik minden kategória legjobb sörét, azok lesznek a Champion díjas főzetek, illetve a Championok legjobbja elnyeri a Grand Champion minősítést.
A Central European Beer Awards során igazából két verseny zajlik, hiszen külön mérettetnek meg a házi sörfőzők sörei és a kisüzemi sörfőzdék termékei.
30 (BJCP) kategóriában lehet nevezni:
- Czech Pale Lager (3A)
- Czech Premium Pale Lager (3B)
- Czech Amber Lager (3C)
- Czech Dark Lager (3D)
- Oatmeal Stout (16B)
- American Blond Ale (18A)
- American Pale Ale (18B)
- Russian Imperial Stout (20C)
- English IPA (12C)
- American IPA (21A)
- New England IPA – Specialty IPA (21B)
- Hazy or Juicy IPA – Specialty IPA (21B)
- German Wheat Beer – Weissbier (10A)
- Vienna Lager (7A)
- Amber Kellerbier (7C)
- Baltic Porter (9C)
- German Pils (5D)
- Saison (25B)
- Special Style Smoked Beer (32B)
- Specialty Fruit Beer (29A-B-C)
- Spice, Herb or Vegetable Beer (30A)
- Brown Porter (13C)
- Fruit Lambic (23F)
- Witbier (24A)
- Belgian Pale Ale (24B)
- Double IPA (22A)
- American Barleywine (22C)
- Brett Beer (28A)
- Mixed Style Beer (34B)
- Experimental Beer (34C)
A verseny eredményhirdetésre a gyulai Kézműves Sörfesztiválon kerül sor, de a megmérettetést követő 30 napon belül minden nevező megkapja az általa nevezett minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.
Nevezni a verseny honlapján lehet, egészen pontosan itt, legkésőbb 2020. május 4-én, hétfőn 24.00 óráig.
(x)