Cikk megosztása
Meglepő bejelentést tett október elején a szekszárdi Bodri Pincészet: piacra dobták az Optimus Stoutot. A sör azt a sort folytatja, amelybe az Optimus Étterem, az Optimus Lucky Cap kávé és persze az Optimus Cuvée tartozik.
Az Optimus a Szekszárdi borvidék első olyan étterme volt, amely borászatnál működik, a’la carte konyhával, és egész évben nyitva van. Ugyancsak az Optimus névvel illetik a Bodri pincészet egyik zászlósborát, az Optimus Cuvéet, és a sorozat része a borhoz komponált kávé, az Optimus Lucky Cap blend is. A legújabb tagja a prémium családnak pedig az Optimus Stout, amelyet a Horizont Brewing főzött a szekszárdi borászat számára, és amivel sikerült meghökkenteni a boros közeget.
Nem szokványos ugyanis – itthon legalábbis –, hogy borászat kezdeményezi egy sörfőzdénél a közös munkát. Eddig jobbára csak ennek ellenkezőjére volt példa, de Solymos Gergelyék a Bodri Pincészetnél olyan komolyan gondolták a tavasszal felvetődött „BodriBeer” ötletét, hogy végül ők kopogtattak be a Horizonthoz.
Akkor még csak annyit tudtunk, hogy valamilyen barna sört szeretnénk, amelyről az Optimus borunk kávés, érlelt jegyire lehet asszociálni – idézte fel a Beerporn.hu-nak az Optimus Stout kezdeteit Solymos Gergely. A lényeg tehát az volt, hogy a készítendő sör sötét legyen, barna habbal, legyen mélysége, krémessége és olyan beltartalma, mint egy komoly vörösbornak. A Horizont sörfőzdénél Varju Előd volt a segítségükre, akivel néhány sörkóstolót követően kialakult az elképzelés: a pincészet saját, Optimus kávéjával készült stout lesz a nyerő!
A sörkóstolókon egyébként a borászat részéről ugyanaz a csapat vett részt, akik a házasításokat állítják össze, Solymos Gergely mellett így Dr. Bodri István és Urbán Péter vettek részt az Optimus Stout véglegesítésében.
És vajon lesz folytatása a „BodriBeernek”? Nos, ennyire ne szaladjunk előre, a pincészetnél azt mondják, hogy a fogadtatás kiváló, a tapasztalatszerzés azonban még hátravan. Ha sikeres lesz a szekszárdi stout, minden megtörténhet.