Cikk megosztása
Ezt a lehetőséget a kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt kapta a magyar főváros, amely egyébként Koppenhága és San Francisco mellett mutatkozik be.
A 17. alkalommal megrendezett Madrid Fusión ebben az évben a konyhaművészet átfogalmazását, az ismert szabályok megváltoztatását választotta mottójául.
A háromnapos rendezvényen a világ több mint 100 kiemelkedő tudású séfje ad elő, több mint 60 konyhai bemutatót tartanak, lesznek szakmai workshopok, árverések, versenyek, és megválasztják az év séfjét is.
Budapest – Koppenhága és San Francisco mellett – egyike annak a három meghívott városnak, amely kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt bemutatkozási lehetőséget kapott ebben az évben.
A magyar delegációt Győrffy Árpád, a budapesti Four Seasons Hotelben működő Kollázs étterem séfje, Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes séfje, Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Borászat tulajdonos-borásza, és Nagy Zoltán bartender, a Boutiq’ Bar tulajdonosa alkotja.
A magyar standon a tradíciót és az innovációt próbálják ötvözni, lehet majd kóstolni szilvásváradi pisztrángot szarvasgombával és zellerrel, kacsa- és libamájfalatokat szomolyai feketecseresznye-lekvárral, somlói galuskát és zserbót.
A Madrid Fusión egyébként már hétfőn kisebb gasztroszenzációt gerjesztett, amikor Ferran Adriá bejelentette, hogy kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván.
Adriá szeirnt a következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz. Az eddig három Michelin csillagot begyűjtő szakácsot a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartják számon. Nyolc évvel ezelőtt éppen ezen a rendezvényen jelentette be, hogy bezárja a katalóniai Montjoi-öbölben fekvő éttermét, amelyet összesen ötször választott a világ legjobb éttermének a brit The Restaurant című magazin.
A sztárséf visszatérését óriási érdeklődés övezi, bejelentése azonban sokakat meglepett, Adriá ugyanis nem egyszerűen újranyitja, vagy korszerűsíti éttermét.
A régi elBulli helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg 2020-ban az új intézmény. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia „séfkirály” előtt, aki ebben az évben született, és akit az „haute cuisine”, azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon.
Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem – részletezte Ferran Adriá, hozzátéve, hogy az intézmény kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is fog működni, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is.
(MTI)