Cikk megosztása
Nálunk sem. Pedig marha jó ötlet, és a komló ad egy kis frissességet az egyébként egyszerű csokis kalácsnak. Ja, mert csokis is, amiről szó van. Így még jobban tetszik, ugye?
A Sör Mi Több adventi rendezvényén mutatták ezt a csokis, komlós kalácsot, amely remek ajándék is lehet, szóval itt a receptje, hátha meglepnétek vele valakit!
Hozzávalók:
- 500 g kenyérliszt
- 25 g élesztő
- 3 dl tej
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 100 g tejcsoki
- 0,2 g komló pellet
- egész tojás a tésztába
- csipet só
Elkészítés:
Langyos tejben eldolgozzuk az élesztőt, majd negyed órára langyos helyen hagyjuk felfutni. A tojásokat simára verjük a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, eldolgozzuk az élesztős tejjel. Apránként hozzáadjuk a cukros tojást, alaposan eldolgozva minden adagot.
A vajat felolvasztjuk, apránként beledolgozzuk a tésztába, végül a sót is belegyúrjuk. Amikor a tészta hóIyagos, fényes, akkor lesz kész, innentől letakarva meleg helyen kelesztjtük egy órát. A csokoládét géz felett felolvasztjuk, belekeverjük a komlót, tányérra öntjük, és a fagyasztóba rakjuk. Amikor a tészta megkelt, a csokoládét mozsárban összetörjük és belegyúrjuk a tésztába. A tésztából 50 grammos darabokat veszünk ki, háromfelé osztjuk, hurkákat fonunk belőle és kaláccsá fonjuk. Egy sütőlemezen langyos helyen egy órát kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és felverünk egy tojást. Egy ecset segítségével bekenjük a kalácsokat és 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ha nagyobb kalácsot sütünk, a sütési idő növekszik.