Cikk megosztása
Sörfőzőmesterek, sörtúrák, sörtörténetek – hirdeti a borítóján a Miénk ez a sör című kötet, amely összesen 65 hazai sörfőzde történetén keresztül mutatja be azt, hol tart ma a kisüzemi sörkészítés Magyarországon.
A december elején boltokba kerülő kötet a szcéna sokszínűségéről szól, hiszen helyet kaptak benne többgenerációs és egészen frissen alakult, hagyományosabb és újhullámos, kraft irányvonalat követő üzemek is.
A nagyszerű illusztrációkkal ellátott, vaskos könyvben a sörfőzők őszintén beszélnek sörkészítési, olykor pedig akár üzleti filozófiájukról, és az egyes üzemek, illetve alapítóik történetét olvasva sokszor azon kapja magát az ember, hogy úgy érzi, épp közös asztalnál sörözget a könyvben megszólalókkal.
A Miénk ez a sörben a szerző, Bihari Zoltán apátsági, hagyományos és kraft főzdékre osztotta a hazai mezőnyt, így valóban olvashatunk évszázados tradíciók feltámasztásáról, a kilencvenes években induló, és a mai napig működő, olykor már generációváltáson áteső vállakozásokról, és van egy nagy csokor az elmúlt évtizedben alakult kraft sörfőzdék sikertörténeteiből is.
Az előszóban Katona Csaba (sör)történész foglalja össze a magyar kisüzemi sörkészítés sztoriját, majd Tóth Imre, az Élesztő egyik alapítója idézi fel a sörforradalom felemelő pillanatait, és az Első Magyar Házisörfőző egyesület, mint a magyar sörélet egyik fontos mozgatórugója is kapott pár oldalt, ezt követően pedig az olvasó tényleg elveszhet az információk tengerében.
Tudtad, hogy a Zirci Apátsági Manufaktúra alapítása előtt sajtkészítéssel foglalkoztak a zirci szerzetesek? Hogy Kazincbarcikán a bajor királyi udvar receptjéből dolgoznak? És azt hallottad, hogy a tokaji BAZ Beer indulását néhány hegyaljai borász lelkesedése is segítette?
Ilyen, és ehhez hasonló sztorikkal van tele a Miénk ez a sör, amely megjelenésének biztos, hogy minden magyar sörrajongó örülni fog!
Bihari Zoltán: Miénk ez a sör (65 hazai főzde – Sörfőzőmesterek, sörtúrák, sörtörténetek)
Xante Librarium Könyvkiadó, Biatorbágy