Cikk megosztása
A Sörszövetség nagy erőkkel keresi épp a legjobb magyar sörkorcsolya ötleteket. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak – írják, de mi most egy kicsit messzebb merészkedtünk, hogy megnézzük, mit esznek sörözés közben a messzi vidékek lakói.
1. Vyalenaya ryba – az orosz szárított hal
Apró halak, amelyeket rengeteg sóval szárítanak meg. Ez a „snack”, más néven a vobla, a XIX. századtól népszerű Oroszországban. A ’90-es évektől nagyipari méretekben is előállítják, ugyanakkor sokan a mai napig házilag készítik, hiszen nem kell hozzá más, mint só, hal és a zsinór, amire kiakasztják megszáradni.
2. Black Pudding – az ír véres hurka
Nem sok köze van a miénkhez, hiszen ez nem sertés, hanem marhavérrel készül, zabpehellyel, és hidegen is fogyasztják.
3. Lupin bab – a portugálok kedvence
Ez egy portugál klasszikus. A tengeri bab mindenhol kapható és filléres áru az országban, szívesen fogyasztják a sörök mellé pácolt formában. Ilyenkor sóval, fokhagymával, feketeborssal, friss petrezselyemmel ízesítik.
4. A spanyol halcsipsz
Ha valahol, hát Spanyolországban végtelen a sör/bor korcsolyák változatossága. Sörök mellé pedig az egyik legkedveltebb ez az olajban kisütött apró hal, amelyhez különböző mártogatósokat kínálnak. Remekül csúszik velük az ital!
5. Thai tücsök és bogár
A Távol-keleten egyáltalán nem ritka, hogy sült bogarakat, tücsköket, szöcskéket, hernyókat és lárvákat ropogtatnak sörözés közben. Ezek többnyire frissen készülnek és különböző – chilis, ecetes, sós – fűszerezést, valamint izgalmas szószokat kapnak.