Cikk megosztása
Íme 10 főzde, és kicsit több mint 10 tipp a pénteken startoló Főzdefesztre!
1. Áprilly Craft Beer – „A rendezői változat”
Áprily Zoltán és Léderer Sándor a film és a civil szervezetek világából tett frissítő túrát a sörfőzésbe. Első söreiket kedvenc rendezőik után nevezték el. Tavaly nyáron mutatták be a Stanley-t, mely névadója nyomdokaiba lépve igyekszik csavarni egyet a klasszikus műfajon – kicsit malátásabb, kekszesebb, karamellásabb American Pale Ale. A Woody BBQ lagernek a tavaly szeptemberi Főzdefeszten volt a premiere, amely a tölgyfán füstölt búzamalátának köszönhetően a hamburgerek és grillpartik állandó mellékszereplője lett. A cél, hogy egyszerű, közérthető, szerethető söröket készítsenek, vagy ahogy ők mondják: a halászlépalackozást meghagyják másnak. A mostani Főzdefesztre a Stanley APA Nr.12 érkezik – igen, minden batch számozva van, mert ahogy a filmeket is időről időre újra bemutatják, úgy a sörökről is jó tudni, hogy éppen melyik változat fut a mozikban. Vagyis a kocsmákban.
2. Beerfort – „Minőség, élvezet, mérték”
Németes precizitás és sörstílusok egyenesen a Pilisből, Leányvárról. Tóth János és Utassy Roland egyszerű, közérthető söröket készít és nagyon ürülnek a Főzdefeszt „return of the lager” jelmondatának, mert mindketten úgy gondolják, meg kell ismertetni az emberekkel újra ezt a stílust.
A fesztiválra a teljes termékpalettájukkal jönnek, szóval lesz a Sommer ale, hozzák a tök új meggyes sörüket, valamint a mindkét sötét búzát, a duplabakot és persze a pils-t is.
3. Csupor – „Jó kifogás, új barátokhoz”
Csupor Marci legnagyobb vágya a craft beer-en keresztül összehozni az embereket. „Jó kifogást szeretnénk adni, hogy az emberek új barátokat találjanak” – mondja. Ehhez pedig a Főzdefeszten is egy csomó segítséget nyújtanak, hiszen elhozzák a tavalyi fesztivál közönségkedvencét, a Tántorgó ParIPA-t, a Ratebeer-en tavaly az Év Sörének választott Bunny Hop-ot és az újra elkészült búzasörbe oltott körtét, a Pearmanent-et.
4. Főzde Projekt Váci út 83. – „Nincs takargatni valónk… Újhullámos látványfőzdét nyitunk”
A Külső-Váci út 83. alatt egy romos ipari épület születik újjá, hogy helyt adjon Budapest első újhullámos látvány sörfőzdéjének. A 2016 őszén nyíló főzde berendezését a ZIP gyártja és – habár még nincsen minden készen – van már egy pár tesztfőzet, amelyeket megkóstolhatnak a Főzdefeszt vendégei. A Főzde Projekt családi vállalkozás, amely néhány jó barát segítségével működik. Ők ajánlják az első négy elkészült sört, a Hoplagert, a Pilsnert, az American- és az Indian Pale Ale-t.
5. Hara’Punk – „Punks not dead”
Az ösztönlények, akik a lehető legpunkabb módon állnak hozzá a sörfőzéshez, mégis rendre valahogy sikerül eltalálniuk a fogyasztók ízlését, vagy egyszerűen igaz a mondás: punks not dead…
A foci EB alkalmából lefőzték első IPA sörüket, hiszen Izland, Portugália és Ausztria a magyar csapat csoportellenfelei, emellett hoznak egy, a Synthesis Brewlabbal közösen készített rigót is, amelyben a Synthesisé a világos rész – egy erősebb, narancshéjjal készült világos ale –, a Hara’Punk pedig egy kakaós, csokis ízjegyeket felvonultató fekete sörrel járul hozzá a fele-fele arányban csapolt sör összhatásához.
Ezeken kívül jön még a Budapest Lager, a Mi újság, Wagner úr?, és a Lemon? No, thanks! is.
6. Hedon – Újhullám a kézműves sörfőzésben
„A Balaton partján, a magyar tenger mellett, miközben úszunk a sörhabban készül a magyar (p)ipa és a lokálpatrióta pils. Egy apánk van, aki igazán ütős. Szédületes hoplager, Bundesliga sérós bajor búza, orális infúzió és a két finom barna hölgy teszi teljessé 8 tagú csapatunkat. Hajrá magyarok!”
7. Hübris – „a járt útról letérve alkotunk söröket”
Kosztolányi-Baji Zsolték a tőlük megszokott óriási lendülettel és különlegességekkel jönnek a Főzdefeszte.
Sörfőzés, gourmet üzemmódban: hozzák a Dr. Bélát, amely egy belga wit, kumkvattal, korianderrel, thai citromfűvel, zöld kardamommal. Kóstolható lesz a Chorongi kávés lager új változata, amely immár Mantra néven, különböző kávéfajtákkal főzve tér majd vissza újra és újra, lesz egy steam lagerük is, Aranyláz néven, amely egy alsóerjesztésű sör, lager élesztővel, magas hőmérsékleten erjesztve, ale-ekre jellemző gyümölcsösséggel a végeredményben. Nem maradhat el az UbikEklektik herbál IPA sem, és a Hübrisnek hála, azt is megtudhatod, mi van a Halál után.
8. Mad Scientist – „Ha igazán jót akarsz, kicsit bele kell hogy őrülj”
A Mad Scientist három budapesti srác (két mérnök és egy pszichológus) őrülete, akik azt vallják, hogyha igazán kiemelkedő sört akarsz főzni, a szenvedélyeddé kell, hogy váljon a dolog, erről kell szóljon az életed. A valódi őrülettől csak a pedáns tudományos megközelítés menti meg a srácokat, akik 8 sört is elhoznak a Főzdefesztre.
Kóstolható lesz egyebek mellett a hiánypótló Octopus märzen, hosszú érlelésű lager, és a közönségkedvenc Jam72 is. Ami pedig az újdonságokat illeti, két nyári sört is elhoznak, az egyik a ‘Colonial Witbier’ a másik pedig a ‘Saison 15’ lesz.
9. MONYO Brewing Co. – „Ismerd meg a kisüzemi sör 2.0-át”
„A MONYO-nál folyamatosan azon dolgozunk, hogy a következő szintre emeljük a hazai kisüzemi sörfőzést. Küldetésünk, hogy olyan söröket készítsünk nektek, amik a világ bármely pontján megállják a helyüket. Győződj meg róla a Főzdefeszten, ahol újra saját standdal és 8 csappal várunk titeket! Az idei tematikának köszönhetően a két lager sörünk is kint lesz. A kőbányai Culáger pilzenink, illetve a szép tradícióval rendelkező bécsi ászokunk, a Beaver Fever. A nyár két nagy újdonsága is ott lesz velünk. Az áfonyás Fruit War IPA mellett a nagyon könnyű Summer Syndrome-ot ajánljuk nektek, amit kifejezetten a forró nyári napokra készítettünk. Az est zárásaként pedig az óriás ragadozónk is vár rátok. Black Alligator, enyhén csípős, 9%-os fekete saison aligátor borssal. Kíméletlen és nem ereszt.”
10. Yeast Wörks – „Dolgozzon az élesztő!”
Mi, a Yeast Wörks-nél felforgató eszméket főzünk sörbe. Aztán hagyjuk, hogy DOLGOZZON AZ ÉLESZTŐ!
Az anyagokat a Főzdefeszt szervezőinek felkérésére a Beerporn.hu csapata készítette. Fotók: Borsophoto
Borítókép: Sörtúra blog