Cikk megosztása
Arról megoszlanak a vélemények, hogy létezik-e éppen ilyen étel Olaszország valamely részében, de azt biztos, hogy a Keresztapa film óta minden amerikai meg van győződve arról, hogy a legolaszabb dolog a paradicsomszószos húsgombóc.
Nos, Dél-Olaszországban ettünk mi is hasonlót, annyi csavarral, hogy ott bizony lóhúsból készült a fogás. Sört nem is próbáltunk mellé, de ez itt most nem is erről szól, hanem arról, hogyha áthívod a barátokat, imádják majd ezt a frankó maffiakaját.
Így kell elkészíteni:
Négy éhes gengszternek kell hozzá 3 kis vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 2 zellerszár, 2 gerezd fokhagyma (mind apróra vágva), olaj, kakukkfű, babérlevél, 1 csomag paradicsompüré, 1 konzerv hámozott, kockázott paradicsom, 1,5 dl vörösbor, frissen őrölt bors és petrezselyem. No meg a kolbász, vagy a húsgombóc. A legegyszerűbb jó minőségű, sima, fokhagymás kolbászt választani, amelyet a bélből kinyomkodva, egyszerűen készíthetünk húsgombócokat belőle.
A serpenyőbe mehet olaj, aztán a hagyma és a só. Öt perc után mehet bele a sárgarépa, a zeller és a fokhagyma. Újabb öt perc után itt az idő, hogy belekerüljenek a fűszerek (kakukkfű, babérlevél), majd a paradicsompüré. Ha ezek benne vannak, nagy lángra kapcsolhatunk, és mehet bele a vörösbor. Ebből nyugodtan elforralhatunk jókora adagot, mielőtt belekerül a kockázott, hámozott paradicsom, és a már körbepirított húsgombóc.
Ekkor már rátehetjük a fedőt, és lassú tűzön főzhetjük nagyjából 20 percig. Addig épp elkészült a választott tészta is, ami, hogyha már majdnem puha, mehet a paradicsomos-húsos raguba.
A végén szórd meg apróra vágott petrezselyemmel a tetejét, mehet rá egy kis friss fekete bors és olívaolaj, és minél frissebben található is.
Hogyha innál hozzá valamit, egy jó kis vörös ale, vagy egy félbarna láger jó választás lehet!