Tuti tippek sörtároláshoz

Írta: BeerPorn.hu

2017-04-12 | 07:51 Magazin

Fotó: Bloomberg.com

Egy jól elkészített kraft sör kiállja az idő próbáját és az évek alatt ízek egészen új dimenziói fejlődhetnek ki benne. Persze ehhez sok mindennek tökéletesnek kell lennie. Az egyik legfontosabb a helyes tárolás. Íme 8 tipp!

Hogyha úgy döntöttél, hogy belefogsz néhány kivételes kézműves sör érlelésébe, nem árt, hogyha elolvasod előtte Adam Averynek, az Avery Brewing vezetőjének tanácsait!

1. A megfelelő hőmérséklet

Válaszd ki a megfelelő hőmérsékletet! Avery szerint a legjobb tárolási hőmérséklet a 4-7 Celsius. Ebben a tartományban érzik jól magukat a mikroorganizmusok és érezhető lesz, ahogyan érik az ital.

2. Tartsd állítva a palackokat!

Fektetni a borok esetében kell.

3. Tudd, hogyan fejlődhetnek pozitív vagy negatív irányban az ízek!

Azokat a kézműves söröket, amikről most beszélünk, nem pasztörizálják a palackozás után, így tudnak változni a palackban. A tapasztalat az, hogy a komolyabb változások 1-2 év alatt bekövetkeznek, majd a változás üteme lelassul.

4. Ne próbáld érlelni azt a sört, amelyet nem kóstoltál!

Ha ízlik a sör, és megkezded az érlelést, nagyjából 6 havonta bonts fel egyet, hogy lásd, hogyan fejlődik. A sörök érlelésénél sem lehet igazán előre tervezni. Amíg javul az ízük, hagyd őket a pincében, ha viszont az előző kóstolás után visszaesést tapasztalsz, el kell fogyasztani őket, ugyanis nem jellemző, hogy megfordul a folyamat.

Fotó: Bostonmagazine.com

5. Az érlelés ritkán ad új ízeket a söröknek…

Ugyanakkor egyes ízkomponensek fakulásával mások jobban érződnek majd. Erre jó példa a fekete sörök csokoládés íze, amelyet az érlelés elő szokott hozni úgy, hogy a pörkölt ízek háttérbe szorulnak, így a csoki érezhetőbben jelenik meg.

6. A savanyú sörök idővel megtisztulnak?

A Brettanomyces gombával savanyított sörökben lévő fenolok és észterek hosszabb ideig aktívak – mondja Adam Avery. Szerinte ezeknél a söröknél több idő kell a tisztuláshoz, de az érlelési folyamat során rendszerint halványulnak a brettes jegyek.

7. Nagyágyúk előnyben

Nem meglepő, hogy a magasabb alkohollal és savval rendelkező sörök érlelhetőek a legjobb eredménnyel.

8. Minden szubjektív

Az Avery Brewing vezetője persze hangsúlyozza, hogy az érlelt sörök világa igen megosztó, hiszen lehet, hogy egy sör valakinek maga a pokol, miközben más szerint a legjobb a világon. Az érlelésnek pedig nincsen receptje. Van egy söröd, amely nem tetszik most és gondolod, hogy pár év múlva szebb lesz? Akkor talán megér egy próbát. Ha viszont épp nagyon jó formában van az ital, lehet, hogy felesleges kockáztatni…

(Via)