Cikk megosztása
Megdőltek a rekordok Nagy-Britanniában: ez volt a legmelegebb nyár, mióta feljegyzik a hőmérsékletet. Lett is rengeteg cider, de a túl sok napsütés miatt elszálltak az alkoholok.
Nagy-Britanniában a cider piac értéke hasonlóan rekordokat döntöget, csakúgy mint a nyári hőmérséklet: előbbi elérte a 2 milliárd fontos szintet, utóbbi pedig a 16,1 °C-os átlagot.
A kedvező időjárásnak köszönhetően bőséges lett az almatermés, bőséges a cukor- és tannintartalom, az almák tökéletesek a ciderkészítéshez. Örült is ennek mindenki, aki a cider iparban dolgozik – mintegy 65 000 ilyen ember él Nagy-Britanniában, 15 000 hektáron termelik az almát, amelyből évente több mint 700 millió liter cidert készítenek.
A sok napsütés miatti cukorbőség viszont kihívások elé állítja a cider készítőket. Rob Clough, a Charnwood Cider arról beszélt, hogy a forró nyár bőséges termést hozott, a gyümölcsök pedig édesebbek voltak, mint a szokásos. Clough, akinek körülbelül 500 fája van a 2,5 hektáros gyümölcsösében, általában évente körülbelül 5000 liter almabort és perryt termel. Ebben a szezonban azonban a megnövekedett cukortartalom jóval a normális fölé emelte az alkoholtartalmat. Egyes tételek elérték a 8,5 százalékosak, egy pedig 10,5 százalékos lett.
Ugyanakkor a szabályozás szerint a cidereknek 8,5 százalék alatt kell lenniük – feltéve, ha a kistermelő szeretne élni az adókedvezménnyel. És az sem elhanyagolható szempont, hogy a kocsmák sem akarnak 8,5 százalékos cidert árulni.
A Drinks Buseiness arról ír, hogy a Charnwood Cidernél a vártnál erősebb cidereket 750 ml-es, prémiu kiszerelésben árusítják majd, és a hagyományos borok alternatívájaként igyekeznek majd értékesíteni.