Cikk megosztása
A tavaszi kijárási korlátozások idején Tóth Balázs koncertek hiányában a vadászkürtölés mellett elkezdett komolyabban foglalkozni a sörfőzéssel. Így jött létre a Tacet Brewery, amelynek az első söre a Rheingold, vagyis a Rajna kincse.
A sörfőzés minden szakmából hódított már el embereket, mégis szokatlannak hangzik, hogy egy komolyzenével foglalkozó profi adja gerilláskodásra a fejét. Pedig Tóth Balázs éppen ezt tette. A tavaszi kijárási korlátozások és az azóta is tartó visszafogott koncertezési lehetőségek, no és a zene szeretete hívta életre Balázs saját gerilla márkáját, a Tacet Breweryt, és az első sört, a Rheingoldot is. A koncepcióról annak megálmodóját kérdeztük.
Elárulod, pontosan mit zenélsz, amikor épp lehet? A Wagnerből két dolog következik nekem: vagy komolyzene, vagy metál…
Hát igen, 10 éves korom óta zenélek, és az első a helyes megfejtés, a komolyzene. Vadászkürtön játszom már idestova 31 éve, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztem diplomát. Debrecenben kezdtem a pályafutásomat, 15 éve kerültem Budapestre, és 1-2 kivétellel szinte az összes fővárosi szimfonikus zenekarban megfordultam már alkalomszerűen.
Karantén ide vagy oda, biztosan korábban is érdekelt a sörfőzés, illetve meglepődnék, hogyha pár hét alatt vágtál volna bele az egészbe. 🙂
Az elmúlt 5 évben, amikor éppen nem zenélek és van egy szabad délutánom, akkor elég gyakran előkerül a fazék és a gázzsámoly. És ha már az életemben elég jelentős a zene és a sörfőzés is, gondoltam összekötöm a kettőt, így az az ötletem támadt, hogy bizonyos sörtípusokhoz akár valós, akár átvitt értelemben zeneművek címét kapcsolom. Ennek első példája a Richard Wagner operája ihlette Rheingold, magyarul A Rajna kincse, amely 100%-ban a Rajna parti Heidelbergből származó malátából készül. Ezt a vonalat követi a brand neve is, a Tacet Brewery. Amikor egy zenésznek egyáltalán nem kell játszania egy zenemű bizonyos tételében, akkor nem írják le a kottába újra és újra a szünetjeleket, hanem csak annyi olvasható, hogy Tacet!
A sör egy Bajor Helles. Nem éppen az a fajta, amivel a kisüzemek, pláne nem a gerillák szoktak próbálkozni. Hogyhogy erre esett a választásod?
Hogy miért Helles? Ennek több oka is van. Az első természetesen az, hogy ez a stílus az egyik kedvencem. Másrészt úgy látom, hogy egy olyan „verseny” van a főzdék között, hogy ki tud minél extrémebb hozzávalókból sört főzni. Én inkább a sör lényegére, a malátára koncentrálok, annak az ízét szeretném hangsúlyozni, amire egy Helles az egyik legegyszerűbb, legnagyszerűbb példa. Harmadrészt bár a technológia megvan hozzá, mégsem főznek igazán az én szájízemnek valót, aminek persze megvan az oka. Például ha derítőszer alkalmazása nélkül szeretnéd elkészíteni, akkor nincs mese, hosszú hónapokat kell várni, ászokolni, mire a kívánt tisztaságú lesz. Egy multi esetében nincs is kérdés, de általában egy kisüzem sem teheti meg, hogy hónapokig egy „ivósör” foglalja a tartályt, ráadásul 0 fokon, aminek persze nem alacsony a költsége.
A sör az Ugarnál készült. Őket ismerted korábbról? Hogyan zajlott a munkamegosztás?
Azért az Ugar, mert Ők voltak a másodikok akiket megkérdezem, ellenben az elsők, akiknek pont lett egy szabad tartályuk 3 hónapra. De nagyon örülök, hogy így történt, szinte már baráti viszony alakult ki, pedig alig találkoztunk pár alkalommal. Én adtam a receptet, amit Zoli természetesen optimalizált a főzdére.
Hol kóstolható a sör? Milyenek a visszajelzések?
A visszajelzések igazából félig olyanok, mint amilyenekre a legszebb álmaimban vágytam: „Ilyen jó lagert még nem ittam itthon (eddig stimmel), de sajnos le vagyunk szerződve X,Y kisüzemi főzdével lager téren.” Általában efféle visszajelzések érkeztek, de azért már volt kapható, és még lesz is a Csapszék Rádayban például. Így munka mellett nem könnyű, és azt is elmondhatom, hogy a marketinges szakma igencsak átértékelődött bennem az elmúlt hónapokban…
A Rheingold legközelebb a Belvárosi Sörfesztiválon lesz kóstolható, ahol a BAZ Beer, a Hop-Island Brewery és a Tacet Brewery közös standdal lesz jelen. Hogyha pedig máskor is szívesen fogyasztanád a Rajna kincsét, kövesd a Tacet Breweryt a Facebookon!