Cikk megosztása
Szuperjó sör lett a Hajdúszoboszlóról induló Substance Brewing első, kereskedelmi forgalomban is megjelent főzete! Szél Sándor, vagy ahogy legtöbben ismerik, „Sasa” mesélt arról, hogyan készült az első hazy IPA-juk, és arról, hogyan lett Jónás Gergő a Substance másik fele.
Debrecenben volt az első sörötök bemutatója. Ez nektek hazai pálya?
Sasa: A receptek kikísérletezése Hajdúszoboszlón zajlik az én kis saját „laboromban”. Én itt is lakom, Jónás Gergő pedig Budapesten. Korábban egyébként ő is itt lakott, és amikor jött a gondolat, hogy piacra kerüljön a sör, akkor kerestem fel: szükség volt egy megbízható társra, aki a fővárosi találkozókat, kiszállítást stb. meg tudja oldani.
Az első sörpremierünk Debrecenben volt a STAY Beer bar-ban. Már a nyitás óta a helyre jártam, így adott volt. Főleg, hogy pár éve már Debrecen belvárosában van. Aztán szerettünk volna Budapesten is egy premiert, így esett a választás a Tripla Hofmannra.
Kicsit előre szaladtunk. Menjünk vissza oda, hogyan jutottatok el a Substance Brewing megalapításáig!
Sasa: Emlékszem, még az itthoni sörforradalom legelején, az első kraft IPA-mnál (akkori Flying Rabbit volt az) kész voltam, hogy egy sör ilyen is lehet! De csak 2019-ben főztem le az első sörömet, még receptcsomagból, lábasban. Majd további két hasonló lefőzése után, elkezdtem saját recepteket írni. 2020-ban a lezárások alatt, mint sok mindenki másnak is, rengeteg szabadidőm lett, így elkezdtem nagyon mélyen belemerülni a sörfőzés rejtelmeibe.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Vettem egy gépet és két hetente főztem le kb. 6-7 fajta sört. Még vacsora közben is sörfőzős videókat néztem, a netet bújtam hajnalokig, kerestem a plusz infókat, meg nagyjából ráírtam mindenkire, akit a neten találtam különböző csoportokban és láttam, hogy többet tud, mint én. Sok segítséget kaptam, így gyors tempóban fejlődtek a söreim és az eszközparkom is. Mikor elérkeztem oda, hogy már nem csak az ismerőseimnek tetszettek a főzetek, hanem nekem is, akkor gondoltam rá, hogy meg kellene mutatni egy nagyobb közönségnek.
Amúgy civilben fodrászként működöm 25 éve. Korábban a szüleimmel, hugommal családi vállalkozásként üzemeltünk, most szabadúszó vagyok és szerencsére ez a hobbim is, így voltaképpen sosem dolgozom.
Gergő: Én szállodai és idegenforgalmi közgazdász vagyok. Eredetileg a turisztikai szektorban dolgoztam itthon és külföldön, aztán következett a színház, szervezési/értékesítési területen , alkalmazottként majd vezetőként. Jelenleg direkt értékesítéssel foglalkozom.

Hogyan állt össze a Morning Juice receptje? Mi a munkamegosztás köztetek?
Sasa: A Morning Juice eredeti receptjét még több éve raktam össze. Ez volt az első olyan sör, amivel én is nagyon meg voltam elégedve, be is neveztem az akkori a Házi Sörfőzők Versenyére.
Mivel akkor még üveg palackba töltöttem a sört és cukorral szénsavasítottam, valamit a palackozáskor elronthattam, mert 3 zsűrinek nagyon tetszett a söröm (szép hab, jó komlós íz, szép szín stb) 2 zsűri pedig ennek pont az ellentétét írta (oxidáció, nincs hab stb).
Az évek alatt jó pár verzióját lefőztem ennek a sörnek. Most, mielőtt kiadtuk volna, még kísérleteztem 3 különböző fajtával. Együtt választottuk ki Gergővel, melyik recept legyen a nyerő és igazából az eredeti recept mellett döntöttünk. Mivel még sosem főztem nagy rendszeren, így Mátyus Tamás segített a receptet átalakítani úgy, hogy a végeredmény az ő nagyobb rendszerén is hozza azt, amit én szerettem volna. Egyedül a víz profilon állítottam az eredeti recepthez képest, úgy, hogy a mostani ízlésemnek megfeleljen.
A munkamegosztás most úgy néz ki, hogy én csinálom a címkét, és a netes megjelenéseket, amelyekhez Gergő is szokott szöveget írni.
Továbbá készítek rövid videókat, amiket reklám célból posztolunk. Emellett dolgozom új recepteken is, és van, hogy a fontosabb találkozókon is részt szoktam venni, mikor a leendő partnerekkel kóstoltatjuk meg a sörünket. Továbbá új partnereket/üzleteket is keresek, ezeket továbbítom Gergőnek.

Gergő az eladásban veszi ki a nagyobb részt. Az ő feladata az új partnerek felkeresése, találkozók lebeszélése. Új és már meglévő partnerekkel a kapcsolattartás, továbbá ő végzi most a kiszállítást.
Milyen söröket terveztek a közeljövőben: És mi a távolabbi célotok a Substance-szel!
Tervezünk sok fajta sörrel kijönni. Az elején Hazy IPA-k lesznek, de pl. szeretnénk a későbbiekben keserűbb West Coast IPA-kkal , stoutokkal is megjelenni, meg elborultabb receptekkel is.
Hol lehet beszerezni, esetleg csapolt formában is kóstolni a Morning Juice-t?
Csapolt formában elérhető a STAY Beer Barban, a Bakelit Music Cafeban, az InVitro BeerBar-ban, a Tripla Hofmannban, a Csapszék Ráday-ban, a Kandalló Pubban, a Wunder Sörművekben, a KAZIban és a Hops Beer Barban. Persze lehet, hogy van ahol már elfogyott. Rendelni pedig a OneBeertől lehet, dobozos formában.