fbpx

Pethő Zsombor: Arra törekszünk, hogy a nevünk egybeforrjon a minőséggel

Írta: BeerPorn.hu

2016-04-25 | 07:10 Magazin

Pethő Zsombor (Fotó:Mecénás Sörműhely Facebook)

Pethő Zsombor (Fotó:Mecénás Sörműhely Facebook)

Szerdán mutatta be a Mecénás Sörműhely vadiúj sörét a Nautilust, de már nagyban dolgoznak a következőn, ami egy dry stout lesz. Emellett gondolnak a komlóőrültekre és várható tőlük belga jellegű sör is. Pethő Zsomborral, a Mecénás sörfőzőjével beszélgettünk.

Szerdán volt a Nautilus sörötök premierje a FAK-ban, ott a közönség, pár nappal korábban pedig már néhány sörblogger is kóstolta a sört. Hozzátok milyen visszajelzések jutottak el?

Pethő Zsombor: Egyelőre szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Páran megjegyezték, hogy kicsit könnyű a sör, mert az imperial stout hallatán egy tömény, nehezen iható sörre számítanak, ami az esetek nagy százalékában be is jön. Ennél a sörnél, és amúgy az általam főzött söröknél általában is fontos szempont a könnyű kortyérzet, már ha a kategória megengedi. Meg akartuk mutatni, hogy lehet egy magasabb alkoholú, nagy sör is könnyen fogyasztható, és akár 3-4 pohárral is le lehet gurítani egy este. Csak utána óvatosan álljunk fel az asztaltól… :)

#mecenassor #nautilus #sorpremier #hungariancraftbeer #craftbeerhungary #beerpornmagazin #beerporn

Beerporn magazin (@beermagazin) által közzétett fénykép,

Gerilla sörfőzde vagytok, de ha jól tudom, a hosszú távú tervek saját üzemről szólnak. Szerinted mikorra teljesülhet ez az álom? Mely főzdékkel tudtok jelenleg együttműködni?

P. Zs.: Szerintem minden sörfőzőnek egy dédelgetett álma, hogy megmutathassa a söreit a nagyvilágnak. Erre a legjobb hely egy saját üzem, ahol valóban minden, kompromisszumok nélkül úgy zajlik, ahogy a főző eltervezi. De a bemutatkozásra remek lehetőség a bérfőzés, és a Magyarországon is megjelenő egyre jobb minőségű főzdék erre nagyon jó lehetőséget biztosítanak. Erre jó példa az egyik legfrissebb főzde Kőbányán, a Mad Scientist, ahol már készülnek az első főzeteink és hosszú távú közös terveket szövögetünk. Ne feledjük, bérfőzőként is lehet nagy brandet építeni, gondoljunk csak a dán Mikkellerre, aki közel 10 év alatt gerillaként hódította meg a világot. Egyelőre szeretnénk megismertetni a Mecénás filozófiáját a magyar sörfogyasztókkal, ami ez után következne, az még sok mindentől függ, ezért erről szerintem még nagyon korai beszélni. Most mindegyikünk arra koncentrál a munkájában, hogy a brand egybeforrjon a minőséggel.

Nautlius (Fotó: Mecénás Sörműhely Facebook)

Nautlius (Fotó: Mecénás Sörműhely Facebook)

A Brick mellett a Nautilus a második sörötök. A tavasz közepén jöttetek ki vele, pedig nem kimondottan az a nyári műfaj. Miért épp ezzel rukkoltatok most elő?

P. Zs.: A szezonális söröket én inkább napszakokra vetíteném. Ha az ember munka után iszik egy sört a barátokkal, vagy hétvégén nyírja a füvet a kertben, valószínűleg nem egy Nautilust fog bontani a nyári hőségben. De egy sörözős este végén, amikor már kint is lehűlt az idő, jól tud esni egy imperial stout. A Nautilus egy komolyabb sör, szerettünk volna egy ilyen sörrel is megmutatkozni az első időszakban. Természetesen készülünk mi is a nyárra, de konkrétumokról még nem merek mesélni. Addig is tudom ajánlani a Brick ír vöröst, ami egy tartalmasabb, de mégis üdítő ivósörünk.

Hol készült a Nautilus? Sikerült valóra váltani az előzetes elképzelést arról, milyen lesz?

P. Zs.: A Nautilus a Legenda sörfőzdében készült, valószínűleg kisebb volumenű söröket fogunk még ott készíteni. Az előzetes elképzeléseknek megfelelt, és egészen közel lett ahhoz, amit otthon kikísérleteztem, így elégedettek vagyunk ezzel a főzettel.

(Fotó: Mecénás Sörműhely Facebook)

(Fotó: Mecénás Sörműhely Facebook)

Úgy tudjuk, hogy jónéhány dolog van még a tarsolyotokban, amelyekkel a közeljövőben fogtok előrukkolni. Milyen sörterveitek vannak – ha el lehet őket árulni?

Zs: Igen, szeretnénk bővíteni a szortimentet. Hamarosan kijön egy új sörünk, a Gravity dry stout, amit kategóriájában a nagyüzemi sörök közül a Guinnesshez tudnék hasonlítani. Nem klónozni akartuk, így talán azoknak is megér egy próbát, akik nem Guinness-rajongók. A komlóőrültekre is gondoltunk, tervben van egy amerikai jellegű komlósabb sör. Illetve mivel én egy belgiumi tanulmányi félév során kerültem közel a sörfőzéshez, valószínűleg a belga vonal is hamarosan begyűrűzik a Mecénás sörök kínálatába.

Ezekről már tudjátok, hol fogjátok lefőzni őket?

P. Zs.: A kísérleti főzések valószínűleg a Legendában mennek le, de ha bátrak leszünk talán rögtön a Mad Scientistnél próbáljuk ki őket nagyobb volumenben. Ez még a jövő zenéje.