Cikk megosztása
A hat, tradicionálisan az Oktoberfesten szereplő müncheni sörfőzde 2020-as Oktoberfest főzeteit teszteltük ezúttal. Kettő is kitűnt a mezőnyből, de egyik sem azért, mert annyival jobb lett volna a többinél!
Azt már áprilisban is tudtuk, hogy a koronavírus idén az Oktoberfestet is elviszi, de a müncheni sörfőzdék, jelesül a Spaten, az Augustiner, a Paulaner, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu és a Löwenbräu azért természetesen elkészítették a 2020-as fesztiválsöröket, amelyeket mi is beszereztünk, hogy megkóstoljunk.
Az Oktoberfest lágerek erősre főzött, malátás cuccok, voltaképpen märzen típusúak. Eredetileg tavasszal készítették őket, nyáron pedig hűvös helyen ászkolták. A hűtőberendezések feltalálása előtt az új főzeteknek csak szeptembertől álltak neki, így az esetleg megmaradó márciusi söröket el kellett pusztítani. Így lett az őszi ivászatok alapkelléke ez a sörtípus, amit ma már természetesen direkt erre az időszakra készítenek, és nem is keveset, hiszen – amikor megtartják – az Oktoberfest több mint 6 millió vendéget vonz. És persze nem csak a müncheni bulin fogynak ezek a sörök, hanem igen jó biznisz a főzdéknek a palackozott festbierek értékesítése is.
Annyira, hogy korántsem csak a müncheni gyárak készítik ilyenkor a típust. Mi is az Oettinger Festbierjét választottuk belövő sörnek. Tök egyszerű főzet, épp annyira kenyeres és édeskés, ahogy elvárható, de semmilyen mély nyomot nem hagy az emberben…
Csakúgy, mint a Spaten idei főzete, amely a leginkább halvány arany színű mind közül. Viszonylag tartós a hab, édes, malátás az illat, miközben kellemes fanyar jegyeket is mutat. Vékonyka sör, főleg, ha a többihez viszonyítjuk, így némiképp kilógott a sorból. Tök jó kortyérzet, édes lecsengés, egyszerű, amiből meg lehet inni sokat, de nem kell/érdemes benne semmit keresni. (Alk.: 5,9%)
A söröket eredetileg alkoholtartalom szerinti sorrendben kóstoltuk, itt azonban afféle tornasorban jönnek most, a végén a két kedvencünkkel. De előbb lássuk a Hacker-Pschorr festbierjét! A legszebb, igazi borostyánszínű märzen, hamar elillanó törtfehér habbal. Kellemes, kenyeres jegyek, selymes kortyérzet, és a végén egy visszafogott keserűség is megjelenik. (Alk.: 5,8%)
A Löwenbrau terméke közepesnél eggyel halványabb aranyszínű. cserébe az egyik legmalátásabb, modhatni gyümölcsös illatú. Szintén igen könnyen iható sör, jópofa, édes lecsengéssel, amely inkább a malátából jöhet, mint az alkoholból. A végén ott figyel egy leheletnyi komlókeserű is. (Alk.: 6,1%)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Hofbräu München söre elsőre egy kissé komlósabbnak tűnik a többinél, de leginkább a Löwenbrau vonalát viszi tovább. Közepes arany árnyalat, édeskés illat és íz, karamellel és cukorkával. Igazi klasszikus. (Alk.: 6,3%)
A mi kedvencünknek mégis az Agustiner és a Paulaner sörei bizonyultak, holott meglehetősen különbözőek. Előbbi halvány arany színű, és a leginkább malátás, kenyeres illatú. Utóbbi gyönyörűen bent van a lecsengésben is, amely a vártnál hosszabb. Ez az a sör, amit elképzelünk, hogyha az Oktoberfestre készült főzetekre gondolunk. (Alk.: 6,3%)
A Paulaner pedig némileg komplexebb főzet, amely hordozza a stílusjegyeket, mégis könnyedebbnek éreztük. Közeped arany szín, tartós(abb) hab, illatában szépen jön a maláta édesség. Ízében ugyancsak ez az uralkodó, a végén pici komlókeserűvel, és a jellegzetes „rozsdás német láger ízzel”. Selymes, testes, viszont frissítő is. Jó kis sör! (Alk.: 6%)
Az Oktoberfest főzetek minden évben hozzák a várt színvonalat, nincsen ez másképp idén sem, amikor a buli ugyan elmaradt, de szerencsére nem maradtunk festbierek nélkül.
A kóstolóhoz szuper helyszínt biztosított a Murok Café, köszönet érte!