Cikk megosztása
A csilisbab, vagy ha úgy jobban tetszik, a chili con carne igazán közönségkedvenc étel. Persze csak ha a valóban pikáns, nem pedig a menzaverzióról beszélünk. De hoppá, itt egy novemberiesített, sütőtökös, állatira izgalmas változat!
Az biztosan nektek is alapvető, hogy nem állunk neki a chili con carne készítésének anélkül, hogy lenne otthon sör, hiszen abból a kajába és a szakácsba is kell önteni. Mi a sötétebb színűekkel szoktunk próbálkozni ehhez a fogáshoz, de ezúttal ennél tovább megyünk: lehetőleg pumpkin ale-t tegyetek bele ti is!
Mi a legtöbb esetben vörösbabbal dolgozunk, de Krissy szerint a tökös verzióhoz fekete és fehér kidney bab a tuti, és akkor még nem beszéltünk a sütőtökről, mert ez lesz az az összetevő, amelytől igazán különleges lesz ez a fogás!
Hozzávalók:
- kb. fél kiló darált marhahús
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5 dl pumpkin ale (ha nincs, használj barna ale-t)
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- kb. 40 dkg sült tök
- kb. 40 dkg fehér kidney bab, feleennyi fekete
- chili por, római kömény, oregánó, só, Worcestershire szósz, őrölt fahéj
- olaj
Egy nagy serpenyőbe mehet az olaj, aztán az apróra vágott hagyma, a zöldpaprika, majd a darált hús. Ha minden jól megy, kb. 10 perc múlva a hús megbarnul, akkor mehet hozzá az aprított fokhagyma, pár perc múlva pedig a sör. Ezzel forrald egy darabig, hogy a serpenyőről lejöjjenek az odapirult hagyma- és húsdarabok, aztán jöhet a hámozott paradicsom és az előre beáztatott bab. Ha felforrt, nagyon lassú tűzön főzögesd addig, amíg a bab nem lesz puha. Hogyha szinte teljesen megpuhult, mehetnek bele a fűszerek és bele az apró kockákra vágott, megsütött sütőtök (az a király, ha a tök szinte beleolvad az ételbe).
Tálalás előtt a tetejét díszítsd meg friss chili karikákkal, érett, reszelt cheddarral és korianderzölddel. Brutális lesz!